Perzselő napsütés és zivatarok – az elmúlt napokban ezt tartogatta számunkra a nyár. Megnéztük, mit jósolnak a hosszabb távú előrejelzések a nyárra – mutatjuk!

Az elmúlt időszakban a forróság után szinte menetrendszerűen, napról napra jöttek a zivatarok, felhőszakadások. A szakértők szerint egyre szélsőségesebb időjárásra lehet készülni, most megnéztük, a nyár előttünk álló részére mit jósolnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszabb távú előrejelzést nem ad közre, az előttünk álló napokra csöppnyi lehűlést jósolnak – már amennyire a 27 fok lehűlésnek számít. A jövő hét eleje azonban ismét sok napsütést tartogat és akár 35 fokot.

Az Időkép már 30 napos előrejelzést is készít, mely szerint döntően száraz júliusra készülhetünk, amolyan kellemes, „békebeli” nyárra: nem lesz túl meleg, 25-28 fok körül, vagy néha az alatt lesz a hőmérséklet, cserébe viszont komolyabb csapadékra sem kell készülni.

Ennek ugyanakkor némiképp ellentmond a világ egyik ismert nemzetközi meteorológiai portálja, az Accuweather Pécsre szóló hosszú távú előrejelzése. E szerint ugyanis szinte végig stabil 30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk, olykor még ennél is melegebbre. Az előrejelzés szerint július 8-a és 25-e között egyetlen nap sem lesz, amikor 30 foknál kisebb lesz a hőmérséklet, azaz igazi kánikulára készülhetünk.

Ez a cég hosszabb távú előrejelzést is készít, már augusztusra is van prognózis: a legmelegebbre a hónap közepén készülhetünk, 30 fok fölötti értékekkel, a többi napon be kell érnünk a „mindössze” 26-28 fokkal, olykor ennél is kevesebbel. Az előrejelzés szerint az augusztus összességében, hasonlóan a júliushoz, elég száraz lesz. Meglátjuk, májusban és júniusban már volt csapadék bőven.

Ha hihetünk az előrejelzésnek, a forró nyárnak idén is 20-a körül lehet vége: akkor ugyanis záporok jönnek, a hó végén már csak 23-24 fok lehet.