Régóta nem fedte tartósan hótakaró városunkat, de most úgy tűnik (legalábbis reméljük), hogy egy darabig még szánkózhatunk a pécsi lankákon. Január második hetében újra várható havazás, amin felbuzdulva összegyűjtöttük a legtutibb hivatalos és nem hivatalos szánkópályákat Pécsen!

A Mecseken:

Pécs egyetlen kiépített szánkópályája

Kevesen tudják, hogy a pécsi sípálya síházától indul egy kiépített szánkópálya is, mely a sárga sáv turistajelzés mellett kanyarog az erdőben, és a fák között kígyózva egészen a sípálya aljáig vezet. A nagyjából 800 méteres út Pécs egyetlen, hivatalos szánkópályája, a pécsiek mégis inkább a sípályán próbálkoznak meg lecsúszni, ami Farkas Péter, a Pécsi Sípálya üzemeltetője szerint nagy probléma, hiszen életveszélyes.

– A pécsi sípálya nem alkalmas szánkózásra, ennek ellenére rendszeresen megpróbálnak rajta lecsúszni a helyiek. Egyrészt a sípálya erre a célra túl meredek, másrészt súlyosan balesetveszélyes, ha elszabadul egy szánkó a meredek hegyoldalon – teszi hozzá Farkas Péter.

Remeterét

Bár át kell lépni a városhatárt, de megéri elzarándokolni a Remeterétig télen. Sok pécsi egyik kedvenc szánkópályája ez, mivel elzárva az úttesttől, lankás lejtőn tudnak a legkisebbek és a nagyobbak is jókat siklani, így kezdőknek és haladóknak is egyaránt jó szórakozást nyújt a rét.

Kisrét

A Kisrét is szuper hely csúszásra, ha nem ijedünk meg egy kis sétától. Legközelebb ugyanis a Dömörkapunál tudjuk letenni az autónkat, majd a Kisréti tanösvényen elindulva juthatunk el, 1,5 kilométeres gyaloglás után, a piros sáv turistajelzésen a Kisrétig. Emiatt inkább haladóknak, nagyobb gyerekeknek ajánljuk, hiszen az oda-vissza túra miatt kimerítő lehet az itteni szánkózás.

Kertvárosban:

Rózsadomb

Kétségkívül az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb szánkópálya Pécsen a Rózsadomb. Rendszeresen járnak ide a helyiek, amint leesett az első hó. Kezdőknek és haladóknak, piciknek és nagyoknak is szuper választás.

Melinda utca

Vörösné Deák Andrea, a Mosolymanó Egyesület vezetőjét is megkerestük, aki a Melinda utcai garázssort javasolta. Itt, szerinte a helyiek jókat szoktak csúszni, bár jelenleg nem egészen havas ez a szakasz – reméljük, az újabb havazás változtatni fog a helyzeten, a Melinda utcaiak ugyanis rendszeresen szánkóznak itt.

Egyéb:

Béke Park

Az uránvárosi Tesco mögötti Béke Parkot sok családos használja csúszásra, ám ezen a lankás dombon csak a kisebbeknek élvezet lesiklani, a nagyobbaknak már unalmas lehet. Előnye viszont, hogy jó nagy.

Malomvölgyi-tó

A Malomvölgyi-tónál is van egy szakasz, ahol jókat lehet szánkózni, mégpedig a tó egyik részén, a gátról lefelé vezető dimbes-dombos úton.

hirdetés