Hirdetés

Nem kell a karácsonynak a féktelen italozásról szólnia, de valljuk be: egy-egy pohár ízletes „koktél” igazán jót szokott tenni az ünnepi hangulatnak. Íme négy alkoholos italreceptet azoknak, akik a karácsonyi menü előtt szeretnének koccintani valami különlegessel!

Svéd glögg

Ha szeretjük a forralt bort, akkor a skandináv nagytestvérét, a glöggöt is imádni fogjuk. Ez az ital nem más, mint a jól megszokott karácsonyi ital fűszeresebb, magasabb alkoholtartalmú változata. Van benne vodka, gyömbér és kardamom is, ami magáért beszél. Íme a recept.

Hozzávalók:
– 1 üveg vörösbor
– 1,5 dl vodka
– 1-2 rúd egész fahéj
– 5-6 szem szegfűszeg
– 1 teáskanál kardamommag
– 2-3 szelet friss gyömbér
– 10 dkg cukor
– 1 narancs
– 1 marék vörösáfonya és mandula

Elkészítés:
Tegyük egy tálba a fahéjat, a szegfűszeget, a hüvelyéből kibontott kardamommagokat és a friss gyömbért, majd öntsük rá a vodkát. Így pihentessük a keveréket 1-2 órát. Adjuk a borhoz a cukrot, a felszeletelt narancsot, a vörösáfonyát és a mandulát, majd hevítsük fel a tűzhelyen. Vigyázzunk, hogy semmiképpen se kezdjen el forrni. Pár perc után kész is vagyunk!

Homoktövislikőr

Homoktövishez nem egyszerű hozzájutni, de ha sikerül, akkor díjnyertest likőrt lehet belőle készíteni!

Hozzávalók: 
– 75 dkg friss homoktövisbogyó
– 1 üveg rum
– 25 dkg barna cukor
– 1 rúd friss vanília

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a megmosott bogyókat, öntsük fel vízzel, majd a tűzhelyen rottyantsunk egyet rajta. Vegyük le a tűzről és öntsük bele a rumot. Öntsük a masszát üvegekbe, szórjunk rá cukrot és adjuk hozzá a felhasított vaníliarudat és a kikapart belsejét. Zárjuk le légmentesen az üvegeket és érleljük egy-két hétig. Naponta rázzuk fel, fogyasztás előtt pedig szűrjük le.

Banánpuncs

Hozzávalók:
 2 érett banán
– 5 dl kókusztej
– 1 dl friss tejszín
– 12 cl banánlikőr
– 6 cl rum

Elkészítés:
Turmixgépben az összes hozzávalót pépesre turmixoljuk. A keveréket töltsük lábasba, és alacsony fokozaton melegítsük fel, de ne forraljuk. Még melegen töltsük poharakba!

Téli álom

Ennél gyorsabb, egyszerűbb és ütősebb karácsonyi pia aligha akad! Erősen ajánljuk a kipróbálását, akár karácsonyi vacsora előtt aperitifnek.

Hozzávalók:
– 2 dl kókuszkrém (Pécsett a keleti boltokban kapható)
– 4 cl vaníliás vodka
– 3 cl kókuszlikőr
– jég

Elkészítés:
Séker segítségével – vagy egy zárt edényben – az összes hozzávalót jól rázzuk össze. A pohár szélét mártsuk porcukorba, majd tegyünk jeget a poharakba. Öntsük bele a „koktélt” és élvezzük a téli álmot.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét