Egyre nagyobb népszerűségnek örvend városunkban is a Magyarország Tortája mozgalom. Az idei év mondhatni legjobb tortáját Pécsett az elmúlt évekhez képest háromszor annyi cukrászdában lehet megkóstolni. Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester málnás alkotása, a Boldogasszony csipkéje sok tekintetben különleges édesség! Mondjuk, miért, és azt is, hogy hol lehet megkóstolni a gyümölcsös csodát.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben kihirdeti a Magyarország Tortája pályázatot, 2019-ben tizenharmadik alkalommal lehetett nevezni. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 31 torta közül választotta ki Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotását, a Boldogasszony csipkéjét. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak, és kétfordulós értékelés után döntöttek.

A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. A nyertes torta valamennyi rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs, ráadásul egy torta több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz. A tortát roppanós réteg, málnával átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málnalekvár és málnás meringue teszik egyedivé. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málnalekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-ekkel és zöldre színezett fehércsokoládé-lapkákkal díszítik. Az idei győztes torta azonban nem csak gyömölcstartalmát, és izgalmas részleteit tekintve különleges alkotás.

Gergulás Attila, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Baranya megyei elnöke beavatott: az elmúlt években nyertes receptúrák inkább a francia irányvonalat képviselték, az elmúlt időszakban azonban a cukrászok újra elkezdtek kísérletezni a magyar vonallal. Ez utóbbi felállás szerint a tortára a piskóta és krém váltakozása jellemző, ilyen az idei nyertes torta is.

– A Boldogasszony csipkéje azért is különleges, mert szerkezetét tekintve magyar, külalakját tekintve azonban a legújabb francia trendeknek megfelelő torta. Az eredeti receptúra ráadásul olyan eszközöket és precizitást igényel, amikkel csak a tapasztalt cukrászdák és igényes szakemberek rendelkeznek – fogalmazott Gergulás Attila.

Ebből is látszik, hogy elkészíteni nem egyszerű, a pontos receptet pedig csak a szövetség tagjai kaphatják meg. Az előző években nem mozgatta meg nagyon a pécsi cukrászdákat a Magyarország Tortája verseny, idén azonban már kétszer, háromszor annyi cuki csatlakozott a szövetséghez, hogy ők is elkészíthessék hivatalosan a nyertes tortát. A nyertes tortát a napokban kezdték el árusítani a pécsi vendéglátóegységek, íme a lista:

– Jégkuckó Cukrászda: Kőrösi Csoma Sándor u. 4.
– Kovács Cukrászda: Nagy Imre út 37.
– Magda Cukrászda: Kandó K. u. 4.
– Mecsek Cukrászda: Széchenyi tér 16.
– Mecsek Cukrászda: Rókusalja u. 9.
– Mischler Cakes Cukrászda: Bajcsy-Zsilinszky u. 11/1.
– Pécsi Zserbó Cukrászda: Rókusalja u. 9.
– Trüffel Cukrászda Pécs: Hársfa út 34.

A Magyarország Tortája verseny a magyar cukrászok Bocuse d’Orja

Gergulás Attila, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Baranya megyei elnöke szerint az egyesület hosszú évek óta dolgozik azon, hogy minőségi szemléletváltást hozzon a cukrász vállalkozásokban és a fogyasztókban egyaránt. Ennek a nemes célnak az egyik zászlóvivője a Magyarország Tortája verseny, mely 2007-óta az egyre növekvő népszerűsége miatt fokozza a fogyasztók érdeklődését a minőségi cukrásztermékek iránt. A cukrász hangsúlyozta, hogy a szemléletváltás érdekében a testület tagjai rendszeresen kijutnak olasz és francia szakmai utakra, kiállításokra, hazai és külföldi mesterek által tartott tanfolyamokra, aminek keretében neves cukrászoktól leshetik el az európai trendeket, újhullámos cukrászati megoldásokat, fogásokat, gyártási technológiákat.

Gergulás Attila elmondta, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének is egyre nagyobb a presztízse, egyre többen csatlakoznak és vesznek részt a testület életében, és nyitnak az új trendek felé. Mint mondta, a múlt hagyományainak és értékeinek ápolása is fontos, de eleget kell tennünk a modern kor, az erősödő piaci nyomás diktálta elvárásoknak, igényeknek is.

Hirdetés