Ezeket a helyeket imádják a pécsiek – Ian O’Sullivan

Habár nem Pécsett született, sőt nem is magyar, mégis joggal mondhatja már magát igazi pécsinek a Mongooz and the Magnet énekes-nagybőgőse. Még minket is sikerült meglepnie a kedvenc városi helyszíneivel. Mutatjuk!

Ian kilenc éve él a városban. Eredetileg tanulni jött, nem számított rá, hogy maradni fog, de magával ragadta Pécs, ami persze nem meglepetés. Lássuk, mi fogta meg a kutatóorvosként is dolgozó művészt és mi a kedvenc pécsi helye.

– A kedvenc helyed konkrétan egy kisbolt. Hogy lehet ez? 
– Igen, ez szokatlan lehet. Igazából annak ellenére, hogy itt élek már régóta, csak kevés ember ismeri a családomat, a szüleimet és a testvéreimet. A kisboltban dolgozó hölgyek ezen kevesek közé tartoznak, ennyire jó a kapcsolatom velük. Ha más városban koncertezünk és hazajövök Pécsre, először a tv-tornyot látom, a második a Király utca, hiszen itt lakom, a dobogó harmadik fokán pedig ez a kisbolt van. Az első utam lepakolás után oda vezet. A kezdetektől annyira kedvesek velem, mindent tudnak is rólam, ezért ez a kedvenc helyem.

– Miért szereted Pécset?
Mivel ez egy kisebb város, itt minden olyan közel van. Nem csak a helyek, az emberek is. Itt sokkal közelebb tudok kerülni másokhoz, sokkal jobb, minőségibb kapcsolatokat tudok kialakítani emberekkel, mint az ennél nagyobb városokban. Azt is észrevettem, hogy a kisebb településeken nagyobb az egymás iránti tisztelet. A családom tagjai különböző országokban élnek, tehát nekem nem is az a fontos, hogy hol élek, sokkal inkább az emberek, akik körülvesznek. Pécsett az emberek nagyon szimpatikusak. Hozzá tartozik az is, hogy nem szeretek kalitkában lakni, fulladozom a zsúfolt városokban.

– Vannak még olyan részei a városnak, melyek különösen fontosak számodra?
Az első próbatermünk a Strausz – Ti-ti-tá egyik helyiségében volt közösen a Junkie Jack Flash zenekarral. Ez volt a pécsi zenei karrierünk kezdetén a helyünk, sok szép emlék fűz hozzá. Érdekesség, hogy egy rangos fővárosi tehetségkutatón több száz hazai zenekar közül az ebben a próbateremben készülő két banda vitte el az első két helyezésért járó díjakat. Mi lettünk a másodikak, a JJF pedig az első. A Nappali bárt is nagyon szeretem, hiszen rengeteg pécsi művészt gyűjt össze. Persze a belvároson kívül is tetszik a környezet. A Honvéd Kórházban dolgozom, arra is szeretek biciklizni, habár az utakat veszélyesnek tartom, így nem mindig pattanok bringára.

– Hogy alakult pontosan a Mongooz and the Magnet?
– Orvostanhallgatóból ugyan sok volt akkoriban a városban, olyanból viszont kevés, aki zenélt is volna emellett. Hallottam az egyetemen egy srácról, aki akusztikus gitáron játszik és énekel. Ő volt Magnus Maloy, akit meghallgattam és nagyon tetszett a játéka. Biztos voltam benne, vagy riválisok leszünk, vagy jó barátok. Szerencsére a második opció jött be, így megalakulhatott a zenekar.  

– Jelenleg mivel foglalkozol a zenélésen kívül?
– Különböző projektekkel, mint például az Open Mic és a Pécsi City Underground. Mindkettő az én ötletem volt, szerettem volna megmutatni, hogy nem szükséges máshonnan zenészeket meghívni ide Pécsre ahhoz, hogy színvonalas koncertet láthassunk. Ezt jól mutatja az is, hogy ezek a rendezvények nagyon sikeresek, óriási tehetségek élnek ebben a városban.

A Mongooz and the Magnet a régióban legközelebb június 22-én lép fel a Fishing on Orfű fesztiválon. Részleteket ITT találhatunk.