Ezeket a korábban nélkülözhetetlen dolgokat váltotta le az okostelefon

Néhány éve már annak, hogy ha – akárhová is – elindulunk, gyakorlatilag egyetlen segédeszközt kell magunkkal vinnünk, a mobilunkat. Most összegyűjtöttünk néhány olyan használati tárgyat, ami korábban az életünk szerves részét képezte, mára viszont feleslegessé vált az okostelefon miatt. 

A legtriviálisabb: vonalas telefon és telefonfülke

A fiatalabb generáció ezeket már alig ismeri, maximum a nagyszülőknél láthattak egy-egy nyomógombos készüléket, amivel ráadásul egy kábel hossza mentén tud csak mozogni az ember. A telefonfülkéről nem is beszélve, melynek használatához még aprót is kell gyűjtetünk magunknak.

Nagyon régen az emberek térképpel utaztak, később GPS-szel…

Ma szinte elképzelhetetlen, hogy az ember úgy induljon útnak, hogy előtte nem nézi meg az internet segítségével az útitervet és ne töltene le egy térképalkalmazást a telefonjára. Pedig korábban az emberek egyszerűen a papíralapú térképre hagyatkoztak. Majd jött a GPS-navigáció, de mára ezt is csak kevesen használják és inkább a telefont vagy tabletet mozgósítják helyette.

Fényképező és fényképalbum is egyben

Vannak még olyan családok, akik ragaszkodnak egy-egy fényképezőgéphez, és nem csak okostelefonjaikkal akarnak kattintgatni – persze nem profi fotósokról beszélünk. Még akadnak olyanok is, akik később előhívatják és albumokba rendezik az emlékeiket, de nem is olyan régen csak így lehetett megnézni a képeket.

Könyv, újság, naptár, bevásárlólista, de még pénztárca is!

Sokan szeretik a könyvek illatát (mindegy, hogy régi vagy új) és semmire nem cserélnék le azt, de azért praktikus, ha váratlanul várakozással kell tölteni az időt és hirtelen nincs nálunk kedvenc kötetünk, elő tudjuk kapni mobilunkat és letölteni rá egy jó regényt. Ugyanígy a napi híreket sem papíron olvassuk leginkább, egyre többen a bevásárlólistát is a telefonjukba pötyögik be. Ugyanez a helyzet a naptárral is, és lassan pénzt vagy bankkártyát sem kell magunkkal vinni.

Ébresztőóra, számológép, zseblámpa, diktafon, távirányító, szkenner…

Vekkert már csak ritkán látni a boltok kirakatában vagy a háztartásokban; a számológép, a zseblámpa, a diktafon és a távirányító is felesleges elemcserével járó tárgyaknak minősülhetnek. Ezek közül is bármelyiket helyettesíthetjük ugyanis okos alkalmazásokkal. Ráadásul szkennert sem kell már vennünk, hiszen jó minőségben fotózhatunk a telefonunkkal és azonnal továbbküldhetjük a fájlt.

Zenegép, házimozirendszer és játékkonzol egyben

Régi filmekben gyakran láthatjuk a korábban minden szórakozóhely és kocsma alaptartozékaként működő zenegépeket. Pécsett egyébként még ma is van néhány hely, ahol egy-egy érme bedobásával választhatunk számot. Azonban a masinák egyre inkább eltűnnek a köztudatból és valószínűleg már csak a retró érzés keltésének érdekében üzemelnek. DVD-lejátszó és házimozirendszer is léteznek még ugyan… Viszont mivel Magyarországon mindenki le tud tölteni filmeket az internetről a számítógépére vagy akár a telójára (ha ennek viszonylag nagy a tárhelye), vagy csak online megnézi őket valamelyiken, már szinte el is felejtettük ezeket az eszközöket. A VHS-lejátszókról nem is beszélve. Ugyanígy letölthető a legtöbb játék is az okostelefonra, habár a játékkonzolok ideje még koránt sem járt le úgy, mint a többi említett cuccé.