Annyira nincs már éjjel-nappali állatorvosi ügyelet a megyében, hogy ha beüt valami komoly baj kis kedvenceinknél, Dunaföldvárig kellene utaznunk az éjjeles állatorvosért. De vajon miért?

Több olvasónknak okozott már kisebb fejtörést, vagy épp komoly gondot az, hogy Pécsett és a megyében nincs állatorvosi ügyelet. Az persze túlzás, hogy az állatorvosi ügyelet intézménye teljesen és totálisan megszűnt volna, de a probléma ettől még valóban létezik.

A Magyar Állatorvosi Kamara még 2015-ben döntött úgy, hogy megszünteti a kötelező éjszakai állatorvosi ügyeletet, attól kezdve vált önkéntessé, a doktorok nem kötelesek bevállalni.

Hegyi Orsolya, a kamara Baranya megyei titkára elmondta, hogy korábban volt hétköznap ügyelet 23 óráig, illetve hétvégén 7 és 21 óra között, de éjjel-nappali szolgálat akkor sem. Így éjjel maximum a mohácsi állatkórházba vihettük a kedvencünket, de ott is megszűnt az ügyelet, valamint Pécsen is csak hétvégén és ünnepnapokon dolgozik ügyeletes állatorvos a megyében reggel 7 órától 21 óráig.

Nem éri meg az állatorvosoknak

Jelenleg az sem biztos, hogy az épp adott ügyeletes állatorvos házhoz tud-e menni, vagy a  rendelőjükbe sietni, ezért ha felhívjuk az ügyelet számát (ez a 0630/970-5419-es szám), ezt mindenképpen érdemes tisztázni, és azt is, hogy egyáltalán kell-e orvosi segítség kedvencünknek.

Fontos tudni azt is, hogy minimum 10 ezer forintos felárt kell fizetni az ügyeletes szolgáltatásért, amiben nyilván nincs benne a kezelés költsége. Hegyi Orsolya hozzátette, hogy ez a rendszer egyelőre a 2018-as évre vonatkozik, utána „majd meglátják”, hogy miként alakul helyzet.

Vannak a városban ügyeletesek, csak nem hivatalosan azok

De miért nincs már állatorvosi ügyelet? Dr. Szebeni Zsolt, a Magyar Állatorvosi Kamara Baranya megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy miután 2015 óta egyre több állatorvos szállt ki belőle, mert nem érte meg az ügyelet, mivel nagyon kevés olyan esettel keresték meg őket, melyek valóban komoly, életbe vágó ügyeleti ügyeknek számítanak.

Kiemelte, hogy az állatorvosi ügyelet segítségét olyan súlyosabb esetekben kell igénybe venni, amikor az állatot például megharapja egy másik állat, vagy elgázolták, vagy nagyon felmegy a testhőmérséklete, ha nem reagál a környezetére, ha véreset hány, vizel, vagy véres a széklete, ha láttuk, ahogy mérgező anyagot evett, ha fullad, ha valamilyen súlyos allergiás reakciója van (nem múló vakarózás, duzzanatok), ha látványosan és gyorsan felpuffad kutyánk hasa, vagy például, ha hőgutát kap.

Dr. Szebeni Zsolt elmondta, jelenleg a legközelebbi éjjel-nappal rendelő állat-egészségügyi intézmény a dunaföldvári állatkórház, ami azonban hozzávetőlegesen 140 kilométerre van Pécstől. Ugyanakkor hozzátette, hogy a városban és a megyében is dolgoznak olyan állatorvosok, akiket megkereshetünk, ha baj van, őket viszont ismerni kell.

1 hozzászólás

  1. Rondát nem akarok mondani inkább nemmondok semmit ! Ez kifejezi a mostani, és az elmult idők allapotát, legalábbis pécsen !

Comments are closed.