Ezt üzenik a HVG-vel: Megbukhat Márki-Zay és vége lehet a Mellárral közös „civil” mozgalmának

Úgy tűnik, hogy a baloldali pártoknak egyre terhesebbek azok a civil mozgalmak, amiket nem tudnak a pártközpontból irányítani. Pécsen tavasszal még zárt körben arról beszéltek Gyurcsány Ferenc DK-jának helyi vezetői, hogy a „független” jelölt simán kigolyózza – az akkor még nem behódoló – Mellár Tamást a „civil” mozgalmával együtt, most viszont már nyíltan cikkeznek ugyanerről a jelenségről Hódmezővásárhely kapcsán. Ráadásul az ottani „független” jelölt hiába tűnt messiásnak, már a HVG is azt pedzegeti, hogy nagyot bukhat ősszel Márki-Zay.   

hirdetés

A baloldalnak elkötelezett Népszava után nem sokkal a szintén balliberális HVG is a „független” Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel és mozgalmával, az ott zajló belharcokkal foglalkozó cikket hozott le címlapon.

Kiabálás, sértegetés és selyemzsinór

A Népszava még csak a sztorit írta meg, hogy kiabálással, egymás sértegetésével zajlik le egy-egy elnökségi ülés, a HVG viszont már továbbment.

A lap ugyanis már a címével megküldte a selyemzsinórt a „független” polgármesternek, hiszen azt írták: „Márki-Zay elveszítheti Hódmezővásárhelyt, a mozgalmát és politikai jövőjét is”.

A baloldali pártoknak útban vannak a civilek?

A HVG arról ír, hogy például a Mindenki Magyarországért Mozgalom – amely elvileg civilekből állna – akadályozza az ellenzéki pártok megegyezését: „miután abszolút megegyezésközeli helyzet volt, mire betoppant és dirigálni kezdett a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetője. A hetek óta tárgyaló pártok közül ketten elküldték őket, hogy vegyenek vissza.”

A lap írása ezt követően levonva a következtetést arra tér ki, hogy felesleges a civil mozgalom, hiszen a pártok maguktól is meg tudnak egyezni, nincs szükség rá, mert ahogy a HVG fogalmaz: „a pártok ellopták a show-t”. Ráadásul – írja a lap – a mozgalom nem tudott olyanokat bevonni, akik nem kötődnek a pártokhoz, nincsenek saját jelöltjeik, csak a nevüket adják a pártemberek indításához.

A másik fontos beismerése az írásnak az, hogy az ilyen civil mozgalmak tagjainak csak egy része valóban civil, „más része jobb színben feltűnni vágyó pártpolitikusokból áll.” 

Másfél év alatt bukhat a nagy független messiás

A HVG – amely kormánypártisággal aligha vádolható – legsúlyosabb kijelentése mindenképpen az, hogy egyesek szerint Márki-Zayt „sokan a messiásnak látták, a hozzá fűzött reményeket nem váltotta be”. Azaz egy „függetlennel” egyáltalán nem járt jól Hódmezővásárhely, és alig másfél év után megbukhat.

És Pécs? 

Mint az ismert, a Mindenki Magyarországért Mozgalom elkötelezett híve és alapítója Mellár Tamás MSZP-P-s politikus is, aki köztudottan Pécsen a hasonló nevű és célkitűzésű saját, balliberális egyesületet, a Mindenki Pécsért Egyesületet vezeti.

A pécsi helyzet jó néhány dologban is kísértetiesen hasonlít a hódmezővásárhelyire: itt is a választáson egy magát függetlennek nevező, de nagyon gyorsan az MSZP-P-frakciószövetségbe beülő politikus került pozícióba – a parlamentbe –, itt is ő lett az, aki „civil” egyesületet szervezett meg. 

De abban is nagy a hasonlóság, hogy Pécsen is „független” polgármesterjelöltnek tartja magát a baloldali induló, holott róla már Mellár Tamás is megmondta, nem független, sőt MSZP-közeli, aki ráadásul teljesen alkalmatlan polgármesternek.

A baloldali pártoknak útban vannak a civilek Pécsen is?

A baloldal polgármesterjelöltjéről már tavasszal a Gyurcsány-párt helyi vezetői egy zárt elnökségi ülésen arról beszéltek, hogyha Mellár nem áll be mögé, akkor a jelölt „kigolyózza” a baloldali politikust és egyesületét. Vagyis a Mellár-féle „civil” mozgalom – ahogy ez van Márki-Zayéknál is – inkább akadályt jelentett a pártoknak egy idő után, de végül Mellár – ahogy ezt már tőle megszoktuk – gyorsan megváltoztatta véleményét, és amit pár nappal korábban erkölcstelen ellenzéki mutyinak tartott, azt ő is elfogadta mint „kompromisszum”.

Mit is jelent ez?

Mindebből már mindenkinek leeshetett, hogy Mellár az őt parlamentbe segítő MSZP és DK nélkül fontos, meghatározó kérdésekben önálló döntésre képtelen, mert ha nem így lenne, akkor a „független” Mellár következetesen kitartott volna saját verziója mellett. Persze azért a pártok megengedik neki, hogy nyugodtan tiltakozzon az MTA átalakítása ellen, vagy éppen kérdést tegyen fel az Országházban például a munkásszállók építéséről.

Mellárt végül kigolyózták

Mellár bűne egyébként az volt, hogy ragaszkodott volna ahhoz, hogy egyfajta előválasztáson – azaz demokratikusan – válasszák ki a baloldal jelöltjét az ellenzékiek, de ezt a DK és az MSZP egyáltalán nem akarta, nekik ugyanis már rég megvolt a saját sakkfigurájuk, akit januárban meglepetésszerűen be is jelentettek Mellár tudta nélkül.

Kérdés, hogy vajon másfél év múlva a most a mecseki erdők elégetése kapcsán botrányba keveredő baloldali aspiránsról is úgy írnak majd a baloldali lapok, hogy „nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket”? 

Leleplező hangfelvétel: civil álruhába bújna a pécsi Gyurcsány-párt!

Mellár nem vesz részt erkölcstelen pécsi ellenzéki mutyiban

Népszava: egymással kiabálnak Mellár és Márki-Zay baloldali mozgalmának alapítói

Mecseki erdőirtás: a civilek nem hisznek a baloldali jelöltnek

Hirdetés