Ezzel razziáznak az utakon: bemutatták a polgárőrök „csodafegyverét”

Nem büntethetik azokat az autósokat, akik villogtatnak a szembejövőnek, ha rendőrségi ellenőrzés van – erről és az elmúlt hetek nagy port kavaró internetes bejegyzéséről tartott eligazítást a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége Pécsett. Mint elmondták: egy húsz éves rendszerről van szó, amivel havi szinten 10-15 alkalommal akcióznak a megye útjain. 

hirdetés
Uránia Mozi

Ez a bejegyzés indította el a közösségi oldalon a lavinát pár hete:

Arról szólt, hogy a polgárőrök a rendőröknek továbbítják a traffipaxot jelző autósok rendszámát, akik pár száz méterrel később megállítják a sofőröket és meg is büntetik. A bejegyzés nem igaz – cáfolt egyértelműen Cseh László, az érintett Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke.

Csak a körözés alatt álló, rendszámcserés, forgalomból kivont, lejárt műszakival, biztosítás nélkül közlekedő járművek akadnak fent

– Négy sáv befogására képes ez a kis telefon, de általában csak egy sávot szoktunk nézni. Egy szolgálat alatt körülbelül 1000-1500 gépjármű rendszámát futja át és ebből körülbelül 10-15-öt szűrünk ki – mondta Cseh László. A polgárőrök elnöke azonban kiemelte: „a rendszer húsz éve működik már, csak a technika fejlődésével a feladatot már egy androidos telefonnal és egy nagy látószögű optikával is képesek ellátni”.

Ez a mobil online adatbázisból dolgozik és az ott bejegyzett rendszámokat ismeri fel

Se gyorshajtást, se mobilozó sofőröket, de még a biztonsági övet és a villogtatást sem ellenőrzi.

– Önálló szolgálat alatt a polgárőrök csak a lopott gépjárműveket tudják kiszűrni, rendőrrel közös szolgálatban ez a kör kibővül a forgalomból kivont, kőrözött, biztosítással nem rendelkező, illetve keresett gépjárművekre is – hangsúlyozta Cseh László.

Baranya megyében a polgárőröknél három ilyen eszköz van, amikkel menet közben is pillanatok alatt tudnak ellenőrizni. A rendőrséggel közösen havonta 10-15 akciót szerveznek.

Húsz éve működik ez a rendszer, csak akkor Mátrixnak hívták és kicsit másképp nézett ki a felszerelés. Most már egy mobiltelefon is elég ehhez

Arra azért a rendőrök is figyelnek és a KRESZ szerint is jogsértő a villogtatás, ha azzal a többi autóst elvakítjuk. Ez esetben a rendőr, a körülmények alapján dönthet úgy, hogy a villogás vakított-e vagy sem. Ha úgy ítéli meg, hogy igen, akkor a helyszínen akár 15 ezer forintra, pénzbírság esetén pedig akár 30 ezerre is büntethet.

Hirdetés