A becslések szerint 150-200 éves is lehetett az a törökmogyorófa, amit nemrég ki kellett vágni a pécsi Apáca utcában. A famatuzsálem beteg és korhadt volt, leszakadó ágai közvetlen veszélyt jelentettek a környezetre.

A helyi védettségű természeti értékekről szóló rendeletet kell módosítania csütörtöki ülésén a pécsi közgyűlésnek. Az ok szomorú: ki kellett vágni ugyanis egy, a védettségi listán szereplő törökmogyorófát. A korát csak megbecsülni lehet, mert a fa törzse üreges volt, így az évgyűrűit sem lehetett megszámlálni. Szakemberek 150 és 200 év közé teszik a korát.

A közelmúltban azonban a fa megbetegedett, az ingatlan tulajdonosa jelezte, hogy a fáról kisebb-nagyobb ágak szakadnak le. Mint a közgyűlési előterjesztésből kiderül, a Biokom megvizsgálta a fát, többek között egy modern módszerrel: a Fakopp 3D műszer segítségével a törzs különböző pontjaira szenzorokat tesznek, hanghullámokat keltenek, amelyeket mérnek. Ezzel a módszerrel olyan információkat lehet nyerni a fáról, a belső részéről, amelyek kívülről nem is látszanak. Az Apáca utcai fánál a vizsgálat szomorú eredményt hozott: a törzs és a gyökérnyak 70 százaléka elkorhadt. Mivel ez azonnali balesetveszélyt jelent, a fát ki kellett vágni, a szakértői vizsgálat eredményeit egyébként a Duna-Dráva Nemzeti Park is megerősítette.

A törökmogyoró termése: Pécsett van még egy egészséges, védett példány

A Bálicsi úton egyébként van egy másik, hasonló korú példány ugyanebből a fajtából, ez a törökmogyorófa egészséges, mi több, még terem is – ez szintén védelem alatt áll. Ahogy Pécs több más értékes, koros növénye, így például a Komjáth Aladár és a Szondi sétány fasora, egy páfrányfenyő a Ferencesek utcájában, egy-egy szőlőtőke a Papnövelde és a Lyceum utcában. Utóbbiról a közelmúltban írtunk, hiszen a szőlőmatuzsálem körül egy társasház épült, és meg kellett védeni a páratlan természeti értéket. Pécsett egyébként igazi famatuzsálemek között élünk, erről korábban már írtunk, itt lehet elolvasni!

(kiemelt képünk illusztráció)

Hirdetés