Fehér karácsony? Talán jövőre…

Úgy néz ki, idén sem reménykedhetünk túlságosan abban, hogy a hangulathoz méltó, fehér karácsonyunk lesz. Az ünnepi atmoszféra szerelmeseinek tehát minden valószínűség szerint még egy évet várniuk kell, és tovább reménykedni. Az előrejelzések, akárcsak tavaly, úgy idén is szomorú, csapadékos időt jósolnak december 24-től 26-ig. Körbejártuk a legnagyobb meteorológiai oldalakat, szűk három hét távlatából hogyan látják a decemberi ünnepi időszakot.

hirdetés
Uránia Mozi

Számottevőbb karácsonyi havazásban legutóbb 2007-ben volt részünk, akkor valóban tetemes mennyiségű csapadék esett. Azóta viszont szakadatlanul tart a böjt – persze vannak, akik örülnek ennek, de a nagy többség azért mégis a fehér karácsony pártján áll.

A legnagyobb adatbázissal rendelkező AccuWeather nyújtja általában a legtávolabbra látó infót. Az oldal szerint a napi legmagasabb hőmérséklet egész decemberben 5 fok felett lesz. Napokon át tartó ciklusokról nem is beszélhetünk igazán, annyira váltakozó lesz az időjárás. A száraz, napos időt borongós napok váltják, majd esős napok következnek, váltakozva egymás után.

A hóval borított Mecsek – lehet, hogy idén is csak itt találunk havat

December 24-én az AccuWeather szerint nappal felhős lesz az idő, 8 fok körüli maximummal, és éjszaka sem megy fagypont alá a hőmérséklet. A karácsony első napja napos időt hoz, míg 26-án esőre számíthatunk. Mindkét nap 7-8 fokig kúszik nappal a hőmérő higanyszála.

Az év vége felé hűvösebbre fordul az idő, és többször lesz majd csapadékos, borongós az idő – a portál időjósai szerint.

Forrás: AccuWeather

Az Időkép is elkészítette már a decemberre – és ezzel együtt az ünnepi napokra – vonatkozó előrejelzését. A portál hűvösebb időt jósol a hónapra, mint az AccuWeather, végig 5 fok körülire lövi be a maximumot, a minimum pedig a fagypont alá is eshet. Mikulás napján lesz a leghidegebb, utána viszont meghozza a meleget: a hétvégén fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, hétfőn-kedden a nyolc fokot is elérheti.

December 13-án, 14-én havazhat, illetve még 21-én van rá kilátás. Az ünnepek idejére kifejezetten jó időt jósolnak felhős éggel és majdnem tíz fokos maximummal. Az év vége felé történő lehűléssel ők is számolnak.

Forrás: Időkép

Dr. Geresdi István, a PTE Földtani és Meteorológiai tanszékének intézetigazgatója elmondta, bármiféle olyan előrejelzés, amely tíz napnál előrébb mutat, már nagyon megbízhatatlan.

– A Meteorológiai Intézet honlapján az elkövetkező két-három nap jelentésére hagyatkozhatunk nyugodtan, ám a hosszú távú jóslataikat már fenntartásokkal kell kezelni.

Így Geresdi szerint nagyon nehéz bármit is mondani a fehér karácsony kapcsán, mindenesetre az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ne nagyon számítsunk hóra az ünnepekkor.

Számos népi hagyomány él, novemberben melyik napokon kell figyelni az időjárást: ha Márton napján (november 11.) enyhe idő van, kemény lesz a tél. Ha Szent Erzsébet napján (november 19.) esik az eső, enyhe lesz a tél, ha viszont havazik, havazni fog karácsonykor is. November 25-én, Katalin napján pedig ha fagy van, enyhe idő lesz karácsonykor is. Ezek egyike sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így nem igazán reménykedhetünk a népi jóslatokban sem.

Hirdetés