Július 13-án lesz egy éve, hogy Bogdán László, Cserdi országosan ismert polgármestere tragikus hirtelenséggel elhunyt. Szombaton emléktáblát avattak a baranyai község polgármesteri hivatalánál az emlékére.

Ahogy az a lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderül: Etelközi Péter az avató rendezvényen elmondta, Bogdán László olyan magyar ember volt, aki mélyen hitt abban, hogy a cigányság kiemelhető a mai élethelyzetéből, és a romák idővel nem lesznek másodrendű állampolgárai Magyarországnak. Kitért arra is, hogy az évfordulóra elkészült Gyurok János a néhai polgármester életéről szóló könyve, amelyet Cserdiben mutattak be tegnap.

Etelközi Péter emlékezett Bogdán Lászlóra
Az évfordulóra elkészült Gyurok János a néhai polgármester életéről szóló könyve

A közlemény szerint az emléktáblaavatás előtt a jelenlévők rövid kulturális műsort hallgattak meg: Füsti Molnár Éva, a pécsi Nemzeti Színház színművésze Ady-idézetekből állított össze egy szöveget, a pécsi Chacho Rom zenekar pedig cigány dalokkal emlékezett Bogdán Lászlóra.

Füsti Molnár Éva Ady-idézetekből állított össze egy szöveget
A Chacho Rom zenélt

Az eredeti tervektől eltérően dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspök egészségi állapota miatt nem tudott elutazni Cserdibe. Üzenetét Bogdán Veronika, Cserdi első egyetemi hallgatója, Bogdán László unokahúga olvasta fel.

Beer Miklós püspök üzenetét Bogdán Veronika olvasta fel

Személyes barátságával ajándékozott meg. Ezért személyesen is fáj, hogy nem lehettem mellette, amikor szüksége lett volna rám. Titkolta a betegségét, titkolta a gondjait. A világjárvány is rosszkor érkezett. Elszigetelődött ő is, mi is. Most, amikor emléktáblát állítunk neki, azzal a reménységgel tesszük, hogy mégsem volt hiábavaló az élete, a küzdelme. Sokan vagyunk, akik őrizzük az emlékét és folytatni akarjuk azt a feladatot, hogy cigányok és nem-cigányok elfogadjuk egymást és valóban testvérként tekinthessünk egymásra” – írta Beer Miklós, akit a közlemény szerint Bogdán László a cigányok pápájaként emlegetett.

Bogdán László emléktábláját a két unokahúga – Veronika és Zoé – leplezte le.

Ezután a megemlékezés résztvevői átvonultak a temetőbe, Bogdán László sírjához. Elsőnek a család helyezte el koszorúját, majd a helybéliek, a távolabbról jött barátok tették le a sírra a kegyelet fehér rózsáját – írja a közlemény.

A közlemény tolmácsolja a szervezők köszönetét azoknak, akik adományukkal segítették az emléktábla elkészülését, külön kiemelve Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét, aki magánemberként a költségek jelentős részét fedezte.

Fotók: dr. Budácsik Lajos

 

Hirdetés