Ha a Slenderman és a Kék Bálna után azt gondoltuk, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, akkor nagyot tévedtünk. Egy újabb kitalált, rémisztő horror karakter terjed a virtuális térben Momo néven, és immár magyar gyerekeket is halálra rémiszt. A rettenetes figura különböző feladatokat ad a gyerekeknek WhatsAppon keresztül, videókat és hangfájlokat küld nekik és fenyegeti őket: vagyis ott ijeszti meg őket, ahol csak tudja. Na, de mi ez az egész, és mit tehetünk ellene?

A Kék Bálnához és a Slendermanhez hasonló internetes zaklatásoknál veszélyesebb, gyerekek lelki és testi épségét fenyegető jelenségeket aligha tudnánk említeni. A szülők legnagyobb félelmei törpülnek el, ezek mellett a virtuális fenomének mellett, hiszen nemcsak a gyermekek mentális egészségével játszanak, de végső soron önsértésre kényszeríthetik és öngyilkosságba is hajszolhatják őket. És itt az újabb rém!

Hogy ki, mikor, és miért akarna ennyire rosszat gyerekeknek, azt el sem kezdjük boncolgatni. Momo mégis itt van köztünk, a virtuális térben, és csak arra vár, hogy lecsapjon a kíváncsi gyerekekre.

De ki is ő pontosan?

Momo egy ijesztő arcú, Japán eredetű rém, aki WhatsAppon lép kapcsolatba a gyanútlan gyerekekkel. Hátborzongató üzeneteket, ijesztő, késes videókat küld vagy éppen feladatokat ad, és megfenyeget, hogy ha a telefon másik oldalán levő személy nem teljesíti azokat, akkor eljön érte éjfélkor.

A karakter japánul, angolul és németül is rémisztgeti a kiskamaszokat, a spanyol rendőrség pedig már ki is adott egy figyelmeztetést, hogy ne lépjen senki kapcsolatba az ominózus számmal. A legnagyobb port azonban egy 12 éves argentin kislány esete kavarta, aki a netes karakter miatt felakasztotta magát a szülei hátsó kertjében álló fára. A kislány, mielőtt öngyilkos lett, Momóval beszélgetett WhatsAppon.

Konkrétumokat persze nem tudni a japán rémről, egyes cikkek szerint egyszer csak megjelenik az okostelefonos alkalmazáson egy titokzatos szám, mások körüzenetről beszélnek, amiben Momo azt állítja, hogy 3 éve halt meg autó balesetben, és ha a felhasználó nem akarja, hogy éjfélkor megjelenjen a szobájában az ágya mellett, akkor 15 ismerősének küldje tovább ezt a levelet. Ha ez még nem lenne elég, a netes társadalom meg is lovagolja a horror-hullámot. A Youtube-on számos videót találni arról, hogy vloggerek jelentkeznek be videóüzenetben, ahogy kapcsolatba lépnek a titokzatos rémmel, de ugyanennyi erővel bármelyik kölyök kiadhatja magát Momónak, ezzel halálra ijesztve rosszakaróját, vagy viccből, a saját barátját.

Dr. Tényiné dr. Csábi Györgyi, a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese lapunk megkeresésére elmondta, nem új keletű probléma, hogy kamaszok aggasztó üzeneteket kapnak bizonyos horror figuráktól. A hasonló zaklatások könnyedén vezethetnek szorongáshoz, önsértéshez vagy akár öngyilkossághoz, ezért nyitva kell tartanunk a szemünket!

Fontos  az őszinte, bizalmi kapcsolat a gyerek és szülő között, hogy a zaklatás időben kiderüljön.

– Nagyon jelentős problémáról beszélünk. Azért jelentős, mert a gyermek életkoránál fogva hiszékeny, könnyen manipulálható, a szülő a legtöbb esetben nem is tud róla, hogy a gyerekét zaklatják, nem tudja kontrollálni az eseményeket. Az egyetlen prevenció az lehet, ha bizalmas kapcsolatot ápolunk a gyerekkel – mondja dr. Csábi Györgyi.

Legyen téma! Akár otthon, akár egy osztályfőnöki óra keretében!

A szakember hangsúlyozza, hogy nagyon fontos, hogy érzékenyek legyünk a gyerek apró rezdüléseire. Vegyük észre, ha valamin szorong, valami bántja, van valami, amit láthatóan el akar mondani, de nem mer. Persze ez sokszor nehéz, de mégis ez az egyetlen út. – Nagy szerepe van a tanároknak is az internetes zaklatások prevenciójában – mondja dr. Csábi Györgyi. A kiskamaszoknak el kell magyarázni közösségi szinten, hogy ami egyeseket nem ijeszt meg, az másokat halálra rémít. Az is nagyon fontos – mondja a szakember –, hogy manapság fel kell készülni a kor kihívásai ellen szülőként is, érdemes tájékozódni, hogy milyen típusú internetes zaklatások léteznek, és azokról beszélni a gyerekekkel. Lehetőség van arra is, hogy szülőként az ártalmasnak vélt internetes tartalmakhoz való hozzáférést kontrolláljuk.

Mivel Momo okostelefonon keresztül lép kapcsolatba a gyerekekkel, ezért duplán érdemes meggondolni, hogy veszünk-e neki nyolcévesen telefont. Ahogy már korábban írtuk, érthető, hogy biztonságosabb, ha fel tudja hívni a szüleit bármikor a gyerek, ha baj van, de egy lelkileg görcs, szorongó, dührohamokkal küzdő, beteges felnőtt lehet belőle a telefonozástól – többek között Momótól, ugyanakkor tisztában kell lennünk az internet veszélyeivel is, mely károsan befolyásolhatja gyermekeink mentális egészségét.

Egy 15 éves magyar lány is áldozattá válhatott

A kamaszlány, aki egy kelet-magyarországi településen élt szüleivel, minden látható előzmény nélkül öngyilkos lett. A család értetlenül áll a tragédia előtt, hiszen semmi előjele nem volt – írja a Bors.

De amikor elolvasták a Facebook-üzeneteit, rájöttek: a lány egy ukrajnai barátnőjével levelezett, és arról beszélgettek, hogy a játék utasításait követik.

„Okot adtál erre a játékra. Úgy beszéltük meg, hogy együtt fejezzük be ezt a s**r játékot!” – írta a fiatal magyar lány.A barátnője pedig azt válaszolta neki, hogy fehér liliomot szeretne majd tőle a temetésére kapni.

A kamaszlány anyja ezért Facebookon tett közzé egy felhívást, amelyben olyan szülőket keres, akik internetes kihívás miatt vesztették el a gyereküket. Nem a fiatal lány volt az első, akit megkörnyékezett Momo. Egy gyáli kislány is arról panaszkodott szüleinek, hogy ismerősnek jelölte a Facebookon „egy torz alak” – írja az Origo.

Merjünk segítséget kérni!
A Pécsi SOS Élet, öngyilkosság-megelőző sürgősségi telefonszolgálatot 19 óra és reggel 7 óra között ingyenesen hívhatjuk a 06 80/ 505-390-es számon, de tárcsázhatjuk a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok éjjel-nappal ingyenesen hívható számát is: 116-123.

Hirdetés