Felhevült szarvasbikák nászi énekétől visszhangzik a Mecsek!

A nyár vége egyben az állatvilág egyik legcsodásabb jelenségének kezdete. Ilyenkor kezdenek a gímszarvasbikák – dominanciájukat kifejezve – bőgni a nőstények után. Az erdei „koncert” valóban izgalmas, ám néhány fontos dologra érdemes figyelnünk: a szarvasok ilyenkor ész nélkül járnak-kelnek az utakon, akár fényes nappal is.

hirdetés

Augusztus végétől egészen október végéig messze hallatszik a gímszarvasbikák nászi éneke a Mecsekben, bár a bőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték. A fajfenntartástól felhevült bikák jellegzetes hangjukkal hívják fel a nőstények figyelmét, de jelzés is ez a többi hímnek arról, hogy ki az úr. A bikák ez alapján szereznek információt a másik testi erejéről, elszántságáról és pozíciójáról.

Nagy Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park területi osztályvezetője elmondja, a gímszarvasbikáknak alapvetően két csoportja van.

– Vannak csapatbikák, akik saját, nőstényekből álló háremüket védik, és vannak a keresőbikák, akik nagyobb távolságokat megtéve keresik azokat a háremeket, ahol akár ők is lehetnének az „urak”. Ha úgy ítélik meg, hogy az erőviszonyok kiegyenlítettek a háremet védő csapatbikával, akkor párharcot vívnak. Ezt a csatát is lehet hallani, az agancsok csattogása igen jellegzetes – avat be Nagy Gábor.

A bőgés csak az első fázis, a versengő bikák több szinten is megmérettethetnek. Ha a hang alapján a trónkövetelő úgy véli, hogy a hárem urával „egy súlycsoportba tartozik”, felkeresi legyőzendő ellenfelét. A személyes találkozás során felmérik az erőviszonyokat egy párhuzamos sétán, ahol egymás mellett ballagva, bőgve, agancsot mutogatva próbálják eldönteni, melyikük a rátermettebb. Ha még itt sem tudnak megegyezni, úgy összecsapnak az agancsok, megkezdődik a birkózás. Mindeközben a tehenek félrehúzódva szemlélik az eseményeket, de ugyanúgy figyelnek, közelgő veszély esetén pedig jeleznek.

Veszélyt jelenthetnek a kiszámíthatatlan állatok

Ebben az időszakban a szarvasokat a fajfenntartási ösztön hajtja, így kevésbé körültekintőek. A felhevülten járó-kelő bikák természetesen nem figyelik, hogy éppen egy utat kereszteznek, és ezzel akár közlekedési balesetet okozhatnak. Ezért érdemes az őszi időszakban fokozott óvatossággal közlekedni.

Nagy Gábor hangsúlyozza, hogy az erdőlátogatási tilalomra tekintettel a közutakról semmiképpen ne térjünk le napnyugta és napkelte között. Mint mondja, ez ne szegje a kedvünket, hiszen a mecseki utakon, akár a parkolóban, lehúzott ablak mellett is hallhatjuk a nászi „éneket”.

Figyelem, csak megadott időszakban látogathatjuk az erdőt!

Ahogy minden évben, idén is korlátozza az erdőterületek látogatását a Mecsekerdő Zrt. Szeptember elsejétől egy hónapon át, csak a megadott időszakban látogathatjuk az erdőt a szarvasbőgés miatt. A szervezet azt kéri a látogatóktól, hogy az erdőterület és a vadállomány nyugalmának érdekében csak reggel 8 óra és délután 16 óra között tartózkodjunk az erdőben. A korlátozás főként a vad élőhelyéül szolgáló erdőterületeket érinti, nem vonatkozik lakott területekre, kerékpárutakra, parkokra, és például frekventált kirándulóhelyekre, kiépített turisztikai központokra és környékükre.

Ha mégis kíváncsiak vagyunk, a Mecsekerdő Zrt. két éjszakai túrát is szervez, ahol esélyünk lehet megtapasztalni a gímszarvasok nászát kísérő különleges hangulatot!


Sasréti teliholdtúra szarvasbőgéssel fűszerezve

Az éjszakai erdő varázsát élhetjük át a zselici erdőkben. A felettünk tündöklő csillagok és a telihold irányítanak bennünket ezen az izgalmas túrán. A neszek, árnyak, sejtelmes fények mellett néha egy-egy szarvas is belebőghet az éjszakába. Indulás kisvonattal Almamellékről Sasrétre este 9-kor, visszautazás fél 11-kor. Jelentkezési határidő szeptember 11., feliratkozni pedig a kikerics@mecsekerdo.hu címen tudunk.
Mikor? Szeptember 14.

Szarvasbőgés-hallgatózás, a zselici erdő koronás királyai

Az őszi zselici erdő különleges hangulatot áraszt magából, mikor hűvös estéken a gímszarvasok nászát hirdetve a bőgés hangjai felzendülnek. Szakvezető kíséretével csodálhatjuk az eseményt, az éjszaka egyéb hangjaival karöltve. A program: 18.00-kor indulás kisvonattal Almamellékről Sasrétre, majd 21.00-kor visszautazás. Jelentkezési határidő szeptember 18., feliratkozni szintén a kikerics@mecsekerdo.hu címen tudunk.
Mikor? Szeptember 20.