Felismered? Így alakult át ez a pécsi városrész!

Gyakorlatilag egy komplett városrész megsemmisült, eltűnt egy olyan pécsi középület, amely ma is a város dísze lehetne, épültek viszont tízemeletes, a korban kétségkívül korszerű társasházak – az egyik pécsi városrész gyökeresen átalakult az elmúlt évtizedekben.

hirdetés

A Szigeti városrészben, Egyetemvárosban jelenleg is nagyszabású fejlesztések zajlanak az orvoskaron, a közelmúltban eltűnt a város egyik szégyenfoltja, a Magasház is. Volt azonban egy időszak, amikor az egész városrész átalakult, és nem minden részén előnyére. De előbb vessünk egy pillantást a Fortepan felvételeire, hogyan is nézett ki korábban:

Az 1937-es légifelvételeken jól látszik, a ma tízemeletes panelek által uralt városrészt egykor két nagyobb épület határozta meg: a jezsuita gimnázium, amely ma a PTE egyik nagy egyetemi tömbje, illetve a Hadapródiskola – ez azonban már nem látható.

A helyén ugyanis ma az orvoskar tömbje található, ha ezt a képet megnézzük, még jobban láthatjuk, mit is veszített Pécs:

Felújítva ma is Pécs egyik dísze lehetne, de már nem láthatjuk (Forrás: aok.pte.hu)

Az is jól látszik, hogy nemcsak ez az épület tűnt el, hanem a környékbeli kisebb házak is, a helyükre húzták fel a paneleket. A helytörténettel foglalkozó Régi Pécs blog egy videót is közreadott, amelyben az 1970-es években történt építkezéseket mutatja be, megemlítve a városrehabilitáció fonákságait is:

Azt nem lehet vitatni, hogy az apró épületek már a hetvenes évek színvonalának sem feleltek meg, egy korábbi, a városrész történetét bemutató cikkükben egy régóta ott élő pécsi polgár nyomortanyának titulálta azokat – joggal. Mára ugyanakkor teljesen átalakult a városrész, ami a Google 3D-s képén látszik:

Azt már olvasóinkra bízzuk, melyik arculat tetszik nekik jobban: az 1937-es vagy a 2018-as.

A közeljövőben, ahogy említettük is, újabb nagy változás lesz, amely révén a pécsiek egy hatalmas parkot is használhatnak. A Modern Városok Program keretében megvalósuló orvoskari beruházás során ugyanis a klinikai-egyetemi tömb egy nyitott, bejárható park lesz.

Hirdetés