Ferencesek utcája: nincs csúszásban a felújítás

Elterjedt a hír a Ferencesek utcájának felújítása kapcsán, hogy a sétálóutcában dolgozó E.On csúszni fog az ütemtervvel, mellyel tovább nehezülne az utca boltosainak amúgy sem rózsás helyzete. A pletyka azonban csak pletyka volt, minden a tervek szerint halad.

hirdetés

Május 20-án kezdődött meg a Ferencesek utcájának nagyszabású felújítási munkafolyamata, melynek végeztével a város és a pécsiek egy teljesen megújult, időtálló, szép sétálóutcát vehetnek majd újra birtokba.

A munka hosszú, de a végeredményért megéri kivárni a végét

Mint azt korábban megírtuk, a munka során nemcsak a burkolatot javítják ki és újítják meg, hanem dísznövényeket és fákat is ültetnek a pécsiek egyik kedvenc utcájára, azonban ez előtt még kicserélik a hosszú évek óta elavultnak és veszélyesnek számító közműveket is. Persze, pusztán új térkövekkel ellátni az utcát könnyebb és gyorsabb lett volna, de a szakemberek előzetes vizsgálataik alapján úgy döntöttek, hogy ha nem cserélnék ki a közműveket, akkor garantálható lenne, hogy rövid időn belül egy csőtörés, vagy bármilyen egyéb meghibásodás miatt a lerakott új burkolatot fel kellene bontani.

Tény, hogy a folyamat hosszú, de a szolgáltatók egybehangzó véleménye szerint nincs arra mód, hogy egyszerre dolgozzanak, hiszen eltérő mélységben vannak a vezetékek, emellett pedig nem is lenne biztonságos az így végzett felújítás.

Teljesen meg fog újulni az utca, és ami alatta van

Az ütemterv szerint az utcán jelenleg az E.On végzi a 8 hétig tartó gázvezeték-rekonstrukciós munkákat, melyet – papíron – július 15-én fejeznek be. A szolgáltató felújítási munkája kapcsán eleinte kedvező véleményeket lehetett hallani az utcában működő üzletek vezetőitől, akik dicsérték a folyamat hatékonyságát, csendességét, sőt, akadt olyan is, akinek az utca első felújítási szakaszában megnövekedett az átlagos bevétele.

Mára azonban, kevesebb mint két héttel a gázvezeték-rekonstrukció befejezése előtt a boltosok – akiknek a munkák előtt, a felújítással kapcsolatos kérdéseikről egy fórumot is tartottak – közhangulata megromlott, egyre nagyobb problémát okoz szerintük, hogy például nincsenek az utca közepén húzódó árok felett gyalogosátjárók – ennek oka az, hogy azok egész egyszerűen balesetveszélyesek –, valamint hogy több üzlet ideiglenesen bezárt, elköltözött, mások bevétele pedig megcsappant.

A munka a Jókai tér felőli oldalon kezdődött meg

Elterjedtek olyan pletykák is, hogy az E.On csúszik a felújítással. Rákérdeztünk a szolgáltatónál, hogy mennyiben jogos az üzletek félelme, de azt a választ kaptuk, hogy az ütemtervben nincs csúszás, a július 15-ei határidőt tartani tudják, semmi nem változott. Egyébként éppen a kisnyomású gázelosztó-vezetékek felújítását végzi a cég, saját forrásból.

A munka tehát úgy halad, ahogy haladnia kell, pár nap múlva várhatóan érkezik a Tettye Forrásház Zrt., akik a tervek szerint 13 hétig dolgoznak majd a szennyvíz- és vízvezetékek rekonstrukcióján, melynek során több mint 3 méter mélyen futó – újfent meg kell említeni: senki nem akarja, hogy egy ekkora árokba valaki beleessen egy gyalogosátjáróról – több évtizedes korú vezetékeket javítanak ki.

Hirdetés