Figyelem! Fotókat keres a pécsi múzeum az eltűntnek hitt kávégépről

Egy nagylelkű anonim adományozónak köszönhetően került elő a nagy múltú pécsi Caflish cukrászda egykori Herendi-porcelánburkolatú kávégépe, mely már a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményét gazdagítja tavaly november óta. Nemrég elkészült a restaurálási terv, a munkához azonban nagy segítség lenne, ha archív fotókon, eredeti környezetében láthatnák a szakemberek az értékes gépet. A múzeum ezért felhívást tett közzé!

hirdetés
Uránia Mozi

A múzeum felvette a kapcsolatot egy tapasztalt szakrestaurátorral, aki már helyreállított hasonló kávégépet. A szakember véleménye szerint a presszógépet műtárgy funkcióban lehetne helyreállítani – tehát nem működtethető formában –, hogy minél tovább, minél jobb állapotban megőrizhessék az utókornak.

Hamarosan újra régi fényében pompázhat az eltűntnek hitt gyönyörű pécsi kávégép

A restaurátor elkészítette a helyreállítás tervét, de a munkákhoz óriási segítség lenne, ha a kávégépről eredeti környezetében minél több régi, archív fotográfia állna a múzeum rendelkezésére.

Ezért egy felhívást tettek közzé:

Akinek az Éva/Caflish cukrászda belső teréről, az ott levő kávégépről van bármilyen fényképe, juttassa el a múzeumnak, hogy másolatot készíthessenek róla.

Elérhetőségek: Gál Éva osztályvezető, gal.eva.jpm@gmail.com, tel: 30 548-4817