Nemzetközi fesztiválhoz illő ünnepélyes keretek között kezdődött meg a Seven Hills International Film Festival (SHIFF). Az egész héten át tartó filmünnep legnevesebb külföldi vendégeit a Kodály Központban köszöntötték hétfőn este.

hirdetés
Uránia Mozi

Grandiózus fesztiválról van szó: 3067 alkotást neveztek 106 országból, a világ minden részéről. Az előválogatást és előzsűrizést követően már csak huszonöt kisjátékfilm, tizenegy nagyjátékfilm és öt dokumentumfilm maradt versenyben a díjakért. A pontos számokról az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján beszéltek a szervezők, még júliusban.

A tavalyi évben, Komlón indult útjára a fesztivál Hét Domb Filmfesztivál néven, a váratlanul nagy sikerre alapozva a kisváros helyett a nemzetközi szekciót idén Pécsre helyezték át – így váltottak a Seven Hills International Film Festival (SHIFF) névre.

Dr. Seikh Khalid bin Khalifa, a bahreini ISA Kulturális Központ elnöke beszámolt Bahrein filmes múltjáról, a jelen kor tehetséges színészeiről, rendezőiről, a szakma jövőjéről a Perzsa-öbölben.

– Büszkeséggel tölt el minket, hogy hazánk fiatal tehetségei közül többek alkotásait is megtekintheti a filmes szakma az elkövetkező napokban.

A bahreini vezető ismertette nemzetük filmes múltját

Felsorolta, a bahreini küldöttség milyen kulturális programokat kínál majd a pécsiek számára a héten, kezdve a népviseleti bemutatótól a szeptember 5-i ünnepi koncertig, ahol Waheed Alkhan zeneszerző A visszatérés című saját művét vezényli.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ugyan nem tudott jelen lenni az eseményen, üdvözlő sorait tolmácsolták a szervezők.

Az államtitkár szerint azért különleges ez a fesztivál, mert egyszerre viszi tovább a hagyományokat és mer nyitni az új kezdeményezések felé.

Köszöntőjében úgy fogalmazott, Közép-Európában, a kontinens közepén hazánk alkalmas arra, hogy egyfajta hidat képezzen észak és dél, kelet és nyugat között. Olyan hidat, ahol a kulturális impulzusok, hatások szabadon áramolhatnak.

A filmfesztivállal kapcsolatban pedig hangsúlyozta, példaértékű az az „érzékeny gondolkodás”, ami fontosnak tartja a társművészeteket is. Hiszen a fókuszban álló film mellett jelen van a festészet, költészet, zene is, a meghívott vendégek közül is sokan képviselik ezeket a művészeti ágakat.

A Kodály Központ előtt vörös szőnyeg fogadta a neves vendégeket

Az alkotásokat – a fesztivál nevéhez is hűen – hét kategóriában díjazza a zsűri: a legjobb kis-, nagyjátékfilm és dokumentumfilm, legjobb rendező, legjobb színész, legjobb színésznő és különdíj.

A Széchenyi térre kis oldtimer-autókkal érkeztek meg a művészek

Szerte a városban zajlanak a héten vetítések: az Apolló és az Uránia mozikban, a Cinema Cityben és a rövidfilmek néhány kisebb helyen, köztereken, de akár éttermekben, szórakozóhelyeken is. A „szakmai központ” a Traffik étteremben van, az Apolló Mozi mellett.

Vernon Wells ausztrál színész is eljött

Pécsi rendezőt is díjaztak

Az ünnepélyes nyitógálán Páva Zsolt polgármester és Lovász István jegyző átadták a város Márk Tamás-díját Helstáb Martinnak, az animációs művészet terén elért sikereiért.

– Szüksége van az embernek egy táptalajra, ahol növekedhet, egy olyan pontra, ahonnan mindig kiindulhat, és ahová mindig visszatérhet – mondta Helstáb a díj átvételekor. – A filmjeimet Pécsen készítettem, itt találom meg mindig az inspirációt, annak ellenére, hogy sok helyen jártam már a világon. Pécs városa még hallani fog rólam! – zárta beszédét a fiatal díjazott.

Helstáb Martin a díjjal
Névjegy
Helstáb Martin 1995-ben született Pécsett. A Pécsi Tudományegyetemen elvégezte a televíziós műsorkészítő szakot. A festészettel és a zenével is megismerkedett a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában, ahová 12 évig járt. A Jó étvágyat, bogaram! című filmjét számos külföldi filmfesztiválon bemutathatta, 2016-ban ő készítette el a Magyar Speciális Független Filmszemle logófilmjét. Hurut című animációs rövidfilmje Barcelonában nemzetközileg is bemutatkozott, Meg kell dögleni című animációs filmjéért több kitüntetést is bezsebelhetett. Filmjeinek zenéjét mindig maga szerzi. Zeneszerzőként NagyQtya néven underground hip-hop számokat is szerez.

Hirdetés