Folytatódik az okosparkolási rendszer kiépítése, elindult a tesztüzem is

A következő két hétben befejeződik a rendszer telepítése, a korábban beüzemelt érzékelőket pedig már egy alkalmazással ki is próbálhatjuk.

Ahogy azt nemrég megírtuk, március közepén kezdődött a pécsi okosparkolási rendszer kiépítése, a speciális szenzorokat először a Centrum parkolóba és a Czinderi utcába telepítették a szakemberek. A munka nem áll meg, a következő két hétben a tervek szerint az összes projektbe bevont parkolóhelyhez beépítik a speciális érzékelőket.

A napokban további 466 szenzort építenek be a szakemberek a projektbe bevont parkolóhelyekre. A munkát két ütemben fogják végezni, a tervek szerint az alábbi időpontokban és helyszíneken (kedvezőtlen időjárás esetén az időpontok változhatnak):

Időpont Helyszín
április 13. Zrínyi utca, Dischka Győző utca, Eötvös utca, Váradi Antal
április 14. Jókai utca, Munkácsy Mihály utca, Bercsényi utca
április 20. Tímár utca, Fürdő utca, Goldmark utca, Gábor utca, Toldi Miklós utca, Perczel Miklós utca
április 21. Lyceum utca, Király utca, Felsővámház utca, Rákóczi út, Aradi vértanúk útja

ÖSSZESEN TÖBB MINT 700 BELVÁROSI PARKOLÓHELY KAP ÍGY OLYAN SZENZORT, AMELYEK ÉRZÉKELNI FOGJÁK, HOGY AZ ADOTT HELYEN ÁLL-E AUTÓ VAGY SEM.

A Biokom hangsúlyozza, hogy mivel a szenzorok beépítését a parkoló autók megakadályoznák, fontos, hogy az érintett helyek üresek legyenek. Ennek érdekében a munkálatok idejére megállási tilalom lesz érvényben az érintett parkolóhelyek esetében. A megállási tilalom azonban az adott szakaszokon nem egész napra szól, a helyeket a munkálatok előrehaladtával folyamatosan megnyitják az autósok számára. A megállási tilalomra táblák is figyelmeztetnek majd az érintett helyszíneken már a telepítés megkezdése előtti napokban.

Indul a teszt

Eközben elindult az I. ütem tesztidőszaka, amelynek köszönhetően a pécsiek már egy applikáción keresztül követhetik, melyik parkolóhely szabad éppen a Centrum parkolóban és a Czinderi utcában, ezeken a helyeken ugyanis már működik a korábban telepített 250 szenzor – közölte pénteken a Biokom. A Parker (Smart Lynx) alkalmazásban zöld pontok mutatják a szabad, pirosak pedig a foglalt parkolóhelyeket – ez segíti az autósokat abban, hogy megtaláljanak, és célirányosan megközelítsenek egy üres parkolóhelyet, ezzel időt és feleslegesen megtett kilométereket spórolva.

Mindez végső soron a belvárosi forgalom csökkenéséhez, és a levegőminőség javulásához vezet.

Mint írják, az applikáció azon túl, hogy a felhasználókat mindig aktuális információkkal látja el a parkolóhelyek foglaltságát illetően, a beállításoktól függően mutatja a parkolási zónákat, a mozgáskorlátozott parkolóhelyeket, rakodóhelyeket vagy az elektromos töltőállomásokat. Emellett navigációval segít a parkoló megközelítésében, illetve az applikációból a díjfizetést is egyszerűen kezdeményezhetjük.

A Parker Android és iOS mobil operációs rendszerrel működő okostelefonra is ingyenesen letölthető.

Apple AppStore letöltés

Google Play letöltés

Az alkalmazásban egyelőre tehát a Centrum parkoló és a Czinderi utca parkolóhelyei szerepelnek, a további helyszínek a telepítést követő kalibráció után jelennek meg a térképen.

Mivel a rendszer jelenleg a tesztidőszakban tart, a Biokom szakemberei várják a pécsiek visszajelzéseit ezzel kapcsolatban.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.