Forradalmi szakácsképzés indult Pécsett

Dübörög hazánkban a gasztronómiai forradalom, a globális trendek hatnak a magyar konyhára és szerencsére fordítva is. A konyhaművészet lendületes metamorfózisát öt pécsi séf a diákokkal is megismerteti egy különleges képzési program keretében.

Az elmúlt években érezhetően változott a szakácsképzés a Pécsi Szakképzési Centrum Zsolnay Vilmos Szakgimnáziumában és Szakközépiskolában, most pedig egy pécsi séf segítségével a legújabb technológiákat is bemutatják. Lánczos Sándor ugyanis nagyot álmodott. A pécsi séf egy olyan, heti egyszer megszervezett kiegészítő kurzust képzelt el, aminek keretében az érdeklődő diákok megismerhetik és elsajátíthatják a legújabb technológiákat.

– Körülbelül másfél éve érlelődik bennem a gondolat, hogy többedmagammal kiegészítő órákat tartsak a pécsi szakácstanoncoknak. Nagy Balázs szakács szakoktatóval, Bernáth Tibor és Kurucsai Attila séffel végül elhatároztuk, hogy megszervezzük az órákat. Nagy büszkeségem, hogy a Halker Mirelit Depo Kft., és a Pécsi SzC Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola is mellénk állt, támogatja programunkat – árulta el lapunknak Lánczos Sándor.

Ahogy a séf fogalmaz, a heti egy alkalommal tartandó különórára bárki jelentkezhet a Pécsi SzC Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola szakács szakjáról. A tematikus órák keretében más és más fogásokat sajátítanak majd el, de szinte biztosan megtanulnak konfitálni, szuvidálógépet használni, tanulnak arról, hogy miként lehet egy konyhát gazdaságosan vezetni, de elmerülnek a streetfood, és a napjainkban divatos étrendek világában is.

– A kurzus tematikája folyamatosan fog változni, illetve szeretnénk a tanulókat is bevonni a folyamatba. Elsősorban rendszereket szeretnénk nekik mutatni, hogy hogyan kell felkészülni egy napra, egy rendezvényre, vagy, hogy miként tud egy étterem konyhája megfelelően, zökkenőmentesen működni. A legfontosabb az, hogy a diákok kellő rutint szerezzenek, és ne a tankönyvből mondják fel az anyagot, hanem gyakorlati tapasztalatból – teszi hozzá Lánczos.

A képzés végén májusban, a séfek közreműködésével egy vacsoraest keretében „bizonyíthatnak” majd a diákok. Ezen az eseményen mindent a képzést elvégző fiatalok fognak megtervezni és kivitelezni, az oktatók így egy teljes képet kaphatnak arról, hogy a három hónapos tanfolyamnak köszönhetően milyen „trükköket” sikerült elsajátítaniuk.

Lánczos Sándor szerint amennyiben sikeres a program, és jók a visszajelzések, folytatni fogják a kurzust szeptembertől is, mindig újabb és újabb csapattal. Ottjártunkkor a sertéshús volt a központi téma, valamint annak feldolgozása, elkészítési módjai. A diákok megtanulták hagyományosan elkészíteni a húst, de elsajátították a szuvidálás és konfitálás technológiáját is.

Hirdetés