A forradalom mártírjai nem szorulnak védőbeszédre

Az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulóján a város az Aradi Vértanúk úti ’56-os kopjafánál tisztelgett a forradalmat vérbe fojtó szovjet megtorlás során elhunyt hősök és mártírok emléke előtt.

hirdetés

A hagyományokhoz hűen, idén is az Aradi Vértanúk útjánál található ’56-os kopjafánál gyűltek össze az 1956-ban elhunyt hősi halottak előtt tisztelgő, az ő emlékük és tetteik előtt fejet hajtó pécsiek november 4-én, együtt idézték fel azoknak a hősöknek és mártíroknak az emlékét, akik 1956. november 4-én a Magyarországra bevonuló, a forradalmat vérbe fojtó szovjet megtorlás során vesztették életüket. Az ünnepélyes eseményen Őri László, Pécs alpolgármestere mondott beszédet.

Őri László: a törvény nevében születtek törvénytelen ítéletek

– Hatvankét évvel ezelőtt a magyar nemzet szabadságért, függetlenségért vívott harcát vérbe fojtották. A megtorlás során, a törvény nevében százakat ítéltek el és akasztottak fel a vérbírók. Ezreket vertek agyon, kínoztak halálra. Tízezreket börtönöztek be és százezrek hagyták el az országot. A törvény nevében törvénytelen ítéletek születtek. A múlt azonban nem a törvény nevében, hanem az igazság nevében követeli a jogait. Kötelességünk újra és újra áttörni a hallgatás falát – mondta.

Sokan emlékeztek meg a hősök kopjafájánál

Ma, 62 év után eljött az ideje annak, hogy a magyarok nyíltan és egyenesen elmondhassák vádbeszédüket a hazaárulók és hamis hazafiak ellen – fogalmazott a városvezető.

A város nevében Lovász István és Őri László koszorúzta meg a hősök emlékművét

– Ma is vádoljuk azokat, akik ’56-ban az ország szabadságát a Szovjetuniónak átjátszották, akik szembe fordították a magyart a magyarral, akik sortüzeket rendeltek el. Felelősnek tartjuk továbbá azokat is, akik ma készek arra, hogy idegen érdekeket szolgálva elárulják Magyarországot, akik a politika és a média fegyverével támadják hazánkat belföldön és külföldön egyaránt – mondta.

Sortűz dördült a mártírok tiszteletére

Hangsúlyozta: az igazság kimondása nem adja vissza a kioltott életeket, nem ad elégtételt a megaláztatásért.

Méltó módon emlékezett meg a város

– Az igazságot ki kell mondani, hogy ne a hallgatás és a felejtés vegye körbe a hősöket. Mert cáfolhatatlanul csak a hősöknek és a mártíroknak, köztük a mi hőseinknek, a Mecseki Láthatatlanoknak van igazuk. A hősök és a mártírok nem szorulnak védőbeszédre. Életük és haláluk mindent elmond, és nekünk erre kell figyelnünk, ez az irányjelzőnk! Ránk hagyott örökségüket – hűség, hazaszeretet, bátorság – őrizzük, legyünk méltók rá. És soha ne feledjük: magyarnak lenni sors, amit beteljesíteni a történelem bízott ránk, 1956. november 4-e után – mondta Őri László.

A koszorúk ellepték a kopjafát

Az alpolgármester beszédét követően került sor a forradalom során elhunytak emlékművének megkoszorúzására. A város nevében Őri László és Lovász István jegyző helyezték el az emlékezés koszorúját, őket követték az LMP, a Jobbik, az MSZP pécsi képviselői, tagjai és vezetői, valamint számos pécsi szervezet és egyesület.

A fáklyásmenet a Széchenyi térre indult

A koszorúzást követően a szervezők nemzeti színű fáklyákat osztottak az egybegyűlteknek, melyeket magasba tartva indultak a Széchenyi térre, a városháza elé, ahol meggyújtották az emlékezés mécseseit.

Őri László elhelyezte az emlékezés mécsesét a városháza kapujában

A november 4-ét követő megtorlás áldozatainak száma 15-20 ezer fő közé tehető, több mint 20 ezren kerültek börtönbe, 13 ezer embert internáltak, 10 ezer embert rúgtak ki az állásából és helyeztek hatósági felügyelet alá. Novemberben és decemberben mintegy 200 ezer fő hagyhatta el az országot. Ezekről a tényekről és adatokról a rendszerváltásig beszélni sem lehetett.

A megemlékezés képekben:

 

hirdetés

Hirdetés