A Francia-Alpok fővárosa Pécs testvére

A Pécs testvérvárosait bemutató sorozatunkban Lyon és Aix-en-Provence után egy újabb francia városba kalauzoljuk el olvasóinkat, a Francia-Alpok fővárosába, Grenoble-ba!

hirdetés
Uránia Mozi

Franciaországban több olyan ismert, gyönyörű és turisták által látogatott várost találhatunk, melyek Pécs testvérvárosai is. Ilyen a nemrég bemutatott Aix-en-Provence, valamint ilyen Lyon, és Grenoble is, melyről az alábbiakban lesz szó. Pécs és Grenoble 1992 óta testvérvárosok, noha ez a kapcsolat nem olyan erős, mint mondjuk a már említett Aix-en-Provence-szal kötött együttműködés.

Kilátás a Bastille-ról, a legendás felvonóval

Az ugyanakkor biztos, hogy a Franciaország délkeleti részén található Isère megye székhelyeként ismert Grenoble és Pécs együttműködésének fő területe a nyelv, a kultúra megismerése, és a turizmus mellett főként az oktatásra koncentrálódott.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a testvérvárosi szerződés megkötésének évében már meg is alakult a két város egyetemei közötti cserekapcsolati program.

A ’90-es években évente egy tucatnyi grenoble-i diák jött Pécsre tanulni és persze szórakozni, de a pécsi hallgatókat is várták a Rhône-Alpes régió második legnagyobb városának nagy presztízsű egyetemén, ahol két hetet tölthettek el.

A Bastille erődje

A csereprogram keretében nemcsak egyetemi tanulmányaikat folytatták-bővítették, hanem megismerkedtek a nyelvekkel is, továbbá kölcsönösen terjesztették a városok turisztikai nevezetességeinek hírét, a különböző kultúrák jellegzetességeit. Kutatók csereprogramja is zajlott ekkor, mely nagyban hozzájárult a két város tudományos munkájának fejlődésében.

Az Alpok fővárosa

Azok a pécsiek, akik eljuthattak Grenoble-ba csodás dolgokat láthattak a körülbelül 170 ezres városban, melyet nem véletlenül neveznek a Francia-Alpok fővárosának. Az Alpok 3000 méter magas csúcsai mindössze pár kilométerre emelkednek a település mellett, melyekben Grenoble és Franciaország egyik leghíresebb történelmi nevezetességéről, a középkorban emelt Bastille erődítményének 476 méter magas hegyén állva lehet a legjobban gyönyörködni.

Mintha csak egy karnyújtásnyira lenne a Mont Blanc! Ahhoz hogy oda feljussunk, be kell pattanni egy felvonóba – mely szintén a város jellegzetessége, hiszen már több mint 80 éve szolgálja ki a helyieket és a turistákat.

A Grenoble-i Múzeum

Persze a Bastille erődítménye mellett is akad bőven látnivaló az alpesi testvérvárosban. Ott van például az Isére mellett a Grenoble-i Múzeum, több mint 1500 műremekkel – ez azonban csak egy a város megannyi múzeuma közül (ott van még a Stendhal Múzeum, az archeológiai, a természettudományi, a várostörténeti- és régészeti múzeum is, és sorolhatnánk).

Franciaország kapuja

Grenoble tehát kultúrváros, melyhez parkok is dukálnak: a Paul Mistral parkot és a Városkertet sem szabad kihagyni, ha arra járunk! De itt található az 1620-ban épült úgynevezett Franciaország Kapuja is, mely az erődváros bejárata volt, ma turistalátványosság.

Grenoble, az Isére, és az Alpok

Végezetül pedig nem szabad elfeledkezni a város melletti nemzeti parkról sem, mely a Trip Advisor turisztikai oldal értékelései alapján a környék legnépszerűbb látnivalója, és nem csak a hegymászók, a keményebb túrázók számára is!