Frankó filmekkel köszönt be az ősz Pécsre

Szeptemberben is remek filmek érkeznek a pécsi mozikba: ajánlunk egy bohócos horrort, egy monumentális sci-fit, egy kedves brit sorozatból készült filmet, de visszatér Rambo, és jön a hó végén egy embervadászós thriller is. Jó mozizást mindenkinek!

hirdetés
Uránia Mozi

Szeptember 5. – Az: Második fejezet

Bizonyára sokan emlékeznek még az Az első részére, hiszen minden idők egyik legsikeresebb horrorfilmje volt – legalábbis pénzügyi szempontból. A Stephen King legendás horrorklasszikusán alapuló 2017-es filmben a Vesztesek Klubjának elkeseredett, de vagány gyerkőcei legyőzték a kísérteties Pennywise bohócot és túlélték a felfoghatatlanul rémisztő kalandot. A pécsi premiermozikba szeptember első hetén érkező második fejezetben a srácok már felnőttek, a klub tagjai pedig szétszóródtak. Ugyanakkor mindannyian tudják, hogy nem hagyhatják maguk mögött a múltjukat.

Hiába győzték le a gonoszt, ha az elpusztíthatatlannak tűnik: 27 évvel az első epizód történései után egy telefonhívás ébreszti őket: szülővárosukból keresik őket, ahol újra megmagyarázhatatlan eltűnésekről hallani, a kisváros utcáit és házait ismét hatalmába keríti a rettegés. A már felnőtt „vesztesek” pedig hűek egykori fogadalmukhoz, hazamennek, hogy újra szembe nézzenek a borzalom bohócával. Nem lesz egyszerű, könnyen emészthető film, sem pedig rövid (170 percre kell készülni), viszont remélhetőleg emlékezetes marad.

Szeptember 12. – Downton Abbey

Evezzünk egy kicsit kellemesebb vizekre, szeptember második hetén jön a pécsi mozikba a méltán szeretett Downton Abbey sorozat mozifilmes folytatása, melyben a brit Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik: az angol király és királyné látogatására.

A hírre természetesen felbolydul az egész ház, ami a sorozat szellemiségét követve nyilván botrányokkal, intrikával, vicces és megható pillanatokkal, románcokkal teli események sorát szüli. Egy hirtelen fordulatnak köszönhetően azonban a tét a lehető legmagasabb lesz, a filmben az egész birtok sorsa válik kérdésessé. Jó hír, hogy az eredeti szereplőket felvonultató filmet a sorozat alkotója, Julian Fellowes írta, szóval nem kell aggódni, igazi Downton Abbey-élmény lesz.

Szeptember 19. – Ad Astra – Út a csillagokba / Rambo V – Utolsó vér

Elég jó híre van Brad Pitt legújabb filmjének, kár lenne kihagyni. A felszínen az Ad Astra egy látványos űrkalandfilm, elég meredek történettel: veszélyben a Föld, űrből érkező elektromos viharok taszítják vissza az emberiséget a középkorba, ha valaki nem tesz gyorsan valamit. Ez a valaki Roy McBride (Brad Pitt alakítását nagyon méltatják a kritikusok), egy másik hős űrhajós (Tommy Lee Jones) fia, akit pont az apja miatt kérnek fel egy veszélyes küldetésre. Az öreg ugyanis tizenhat évvel ezelőtt eltűnt a legénységével valahol az űrben, ahol idegen életformák után kutatott.

Az űrtudósok szerint viszont talán mégis életben van, és még az is lehetséges, hogy köze van az elektromos viharok kialakulásához. Roy ezért a Neptunusz felé veszi az irányt, az út azonban nem egyszerű: a film jövőjében a Hold már egy óriási bánya, ahol nemzetek és óriásvállalatok kalózokként küzdenek a kinyerhető anyagokért, és már a Marsot is meghódítják az emberek. Az érdekesség az, hogy az Ad Astra egy apa-fiú kapcsolat elemzése, melyben azért monumentális, elképesztően látványos akciójeleneteket is láthatunk: a marsi autós üldözésért már megéri jegyet váltani rá.

Akcióban gazdag filmpremierek napja lesz Pécsen szeptember 19-e, az Ad Astra mellett ugyanis ekkor jön az új és utolsó Rambo-film is. Az 1982-ben egy igazi klasszikussal indult, azóta viszont kissé elértéktelenedett sorozat végső epizódjában a legendás vietnami veterán ezúttal a mexikói drogkartelek ellen száll harcba. A történet némileg egyszerűbb az Ad Astra sztorijánál: Rambo békésen próbálja élni a mindennapjait arizonai farmján, de persze háborús múltjának démonjaival továbbra is küzd. Elvonultságából az rázza ki, amikor házvezetőnője unokáját elrabolja a kegyetlen szex- és drogkereskedő mexikói bűnszervezet, akik nyilván nem készültek fel az öreg, de továbbra is elnyűhetetlen Sylvester Stallone által alakított örök katona brutális bosszúhadjáratára. Kőkemény vérontásra kell számítani, melynek végén remélhetőleg Rambo karakterét mennybe meneszthetjük végre, megérdemelné.

Szeptember 26. – Vadászat

Szeptember utolsó hetére elfáradnak a pécsi mozibemutatók, nagy cím nem érkezik, de azért egy filmet mégis csak tudunk ajánlani, a Vadászat ugyanis jó is lehet, hiszen a története akár még érdekesnek is mondható, noha sok újdonságra nem kell számítani: tizenkét idegen egy tisztáson ébred, nem tudják, hol vannak, hogy kerültek oda. A néző viszont igen, hatalmas pénzemberek, politikusok és az elit egyéb méltóságai le akarják vadászni őket, sport címszó alatt.

Azzal azonban nem számolnak, hogy az egyik prédájuk jobb ebben, mint ők. Van közben egy kibomló összeesküvés is, de nem lényeg, nem ezért fogunk emlékezni erre a filmre, már ha fogunk. Egy kemény, véres, de épp eléggé társadalomkritikus alkotás lesz, őszi hideg estékre tökéletes.

hirdetés
Uránia Mozi