MancsRanch varázslatos hely: Fejes Rózsa tulajdonos szeretete szőrös-tollas „gyermekei” iránt szinte kézzel tapintható a levegőben, a látogató minden lakót megetethet, megsimogathat, emellett az itt eltöltött időre kizárhatja problémáit, feltöltődhet a kedves és igazán szófogadó jószágok társaságában. Viszonylag rég jártunk már náluk, így megnéztük, milyen fajokkal ismerkedhetnek meg most az állati programot választók.

hirdetés
Uránia Mozi

Néhány érdekesség a helyről:

  • 2016-ban indult a történet: Fejes Rózsa és kutyája, Mancs az országot járva tartottak gyerekfoglalkozásokat, majd a nő létrehozta azt a csodás helyet, amit ma is ismerünk.
  • A MancsRanch látogatása kizárólag előzetes telefonos egyeztetés után lehetséges, a belépőjegyekből származó bevétel kivétel nélkül az itt élő állatok takarmányozására, élőhelyük folyamatos karbantartására és fejlesztésére, valamint nyilván időről időre adódó orvosi költségeire fordítják. A hely sokat változott, mióta utoljára itt jártunk: támogatóik adományai a legjobb helyre kerültek.
  • Közel 50 lakója van a rancsnak: harmóniában él együtt kutya, macska, törpemalac, minimarha, nandu, emu, többféle mókus és kecske, alpaka, róka, bárány, vörösorrú koati, angóranyúl, borz, tarajos sül, minipóni, törpeszamár, kacsa és kenguru. Lassan telt ház alakul ki, egyelőre viszont új ingatlanra nincs anyagi háttere a tulajdonosnak.
  • Sok a mentett állat: a legújabb például egy olyan őzgida, amit kutyák marcangoltak majdnem szét, kicsivel előbb érkezett fajtársára fűnyírót toltak rá, mára mindkettő teljes értékű életet él az állatkert és -otthon területén. Három nyestkölyköt egy építkezésről szállítottak a rancsra. A Harry Potter-sorozat ihlette a két – szintén mentett – emunak, Csikócsőrnek és Viharszárnynak a nevét, amiknek szerencsés történetét mi is megírtuk. A rendkívül rossz körülmények közül befogadott és több komplikált műtéten túllevő miniló, Mimóza nemrég egészséges csikót hozott a világra.
  • Talán a világon egyedülálló, hogy itt a vendégek nem csak egész közelről megnézhetik, de akár meg is simogathatnak egy tarajos sült, amely egyébként hihetetlenül veszélyes állat. Mint megtudtuk, idén már Ausztráliából is érkeztek látogatók, akik a Gizmó névre hallgató tüskés emlősre voltak kíváncsiak.
  • Valamilyen mágikus képesség állhat annak hátterében, hogy Fejes Rózsa látszólag bármilyen állatot képes megszelídíteni: borz, róka, alpaka, nandu, ormányos medve és kenguru teljes összhangban élnek együtt, a „pótmamájuk” pedig bármelyiket kedvére dögönyözheti.
  • Sajnos akadnak rosszindulatú emberek, nemrég például egy ismeretlen elkövető mérget dobott be az állatok közé, amiből Toruk kutya sajnos evett is. Az eb csodával határos módon túlélte az incidenst, mostanra pedig – okulva a szörnyű esetből – már kamerát is telepítettek a telekre.
  • A MancsRanchot támogatni lehet belépőjegyvásárlással, de átutalással és adó 1%-kal is. Sőt, akár jelképesen örökbe is fogadhatjuk a lakókat. Erről ide kattintva olvashatunk bővebben.

Galériánk a helyszínről magáért beszél: