Gellai Gergő: „Az állam magára hagyja azokat, akik a legnagyobb bajban vannak”

Gellai Gergő az idei Made In Pécs Fesztivál sajtótájékoztatóján

„A magyar állam totálisan magára hagyja azon szakmák, szektorok munkavállalóit, akik a legnagyobb bajban vannak” – írja Gellai Gergő pécsi kulturális programszervező egy kemény hangvételű Facebook-posztban, melyben egy igencsak komoly problémára hívja fel a figyelmet. Gellai ugyanakkor nem csak panaszkodik, tenni is kész az ügy érdekében.

hirdetés
Uránia Mozi

Gellai Gergő és csapata számtalan kulturális projektet valósított meg Pécsett az utóbbi években-évtizedekben. Neki, nekik köszönhetjük többek között a Made in Pécs Fesztivált, a Pécsi Est Cafét, több Pécsi Egyetemi Napokat, illetve sok más projektet, koncertet, programot.

Gellai Gergő az idei Made In Pécs Fesztivál sajtótájékoztatóján (forrás: Made in Pécs Fesztivál – Facebook) 

Gellai április 20-án osztott meg egy bejegyzést Facebook-oldalán, melyben egy igen komoly problémára hívja fel a figyelmet. Egy olyan problémára, ami nem csak őt és munkavállalóit érinti, hanem véleménye szerint országszerte akár több tízezer embert számos szakmában, akik a járványhelyzet berobbanása miatt veszítették el a munkájukat, megélhetésüket.

Az „Egy munkaadó segélykiáltása a munkavállalóiért – avagy biztos, hogy az állam jobb nálam?” című Facebook-bejegyzésében Gellai a Magyar Közlöny 71. számában megjelentekre hivatkozva azt írja, hogy a „munkahelymegtartó” csomagban foglaltak nem vonatkoznak azokra a munkavállalókra, akiknek a munkahelyei a vírushelyzet miatt 50 százaléknál nagyobb mértékben vesztették el a megrendeléseiket.

„Ezt azt jelenti, hogy a magyar állam egy fillér segítséget sem ad még egy átmeneti időszakra sem, hanem totálisan magára hagyja éppen azon szakmák, szektorok munkavállalóit, akik a legnagyobb bajban vannak” – írja Gellai.

Gellai nélkül nincs Made In Pécs Fesztivál

Ezt követően Gellai részletesen taglalja a problémát, a saját munkavállalóira vonatkozóan:

„Legszűkebben értelmezve 58 munkavállalónk van, köztük főállásban, részmunkaidőben, alkalmi munkavállalóként és egyéni vállalkozóként velünk dolgozó is. Ezen kívül az alvállalkozóinkon, beszállítóinkon keresztül további legalább 100 munkavállaló megélhetésére van közvetlen hatása, hogy március közepén abba kellett hagyni minden tevékenységünket, minden bevételünk megszűnt.

Én a bezárást követően senkinek nem mondtam fel, hanem pár napon belül mind az 58 kollégámnak előre odaadtam a következő 1 hónapra vonatkozó fizetése 50 százalékát, hogy emberhez méltóan legyen esélyük nekivágni az előttük álló időszak átvészelésének. Mivel az első egy hónap április közepén letelt, ezért a napokban minden kollégámnak odaadtam még egy hónapra előre a fizetése 50 százalékát.

Álmomban nem gondoltam volna, hogy az állam egyetlen fillérrel sem segít a megtartásukban, nem is tudok másik országról, ahol ez hasonlóan lenne.

Ráadásul a könyvelőm a leállás első hónapjának vége után szembesített azzal, hogy még az sem igaz, hogy a munkájukat teljesen elvesztő szektorok munkavállalói után nem kell járulékot fizetni. Kevesebbet kell ugyan, de kell.

Szóval nem egyszerűen csak semmit nem segít az állam abban a küzdelmemben, hogy a munkavállalóimat ne kelljen elbocsátanom, de ebben a helyzetben még pénzt is kér tőlem érte.”

A Pécsi Egyetemi Napokat is neki köszönhetjük

Két hónapnál tovább azonban Gellai nem tudja fizetni 58 alkalmazottja fizetését és az utánuk járó járulékokat:

„A kollégáimmal a napokban közöltem a helyzetet. Átadtam a leállás második hónapjára vonatkozó fizetéseket és megbeszéltem velük, hogy mindenkit visszavárunk, de az állam segítsége nélkül sajnos most kénytelen vagyok mindenkit elbocsátani és a tartalékainkat arra fordítani, hogy a ki tudja még hány hónapos leállás után újra tudjunk majd indulni.

Nekik legyen hová visszajönniük, nekem meg ne menjem füstbe az egész eddig életem munkája.

Félreértés ne essék, nem azt várom el az államtól, hogy a vállalkozásom, vagy személyesen engem finanszírozzon. De hogy a munkavállalókat, akik totálisan önhibájukon kívül elvesztették a megélhetésüket, még 2-3 hónapon keresztül se támogassa egyetlen forinttal se, az iszonyúan felháborít” – írja.

A Facebookon szervez kiállást (forrás: Made in Pécs Fesztivál – Facebook)

Gellai azért, hogy „felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez így nem stimmel”, egy pártpolitikától független, politika felett álló, országos kiállást szervez a Facebookon. Ennek a kiállásnak az első lépését fogalmazta meg posztjában:

„Első lépésként ugyanazt a közleményt kellene mindenkinek kitenni, aki egyetért azzal, hogy ez így nincs rendben. Apró lépésnek tűnhet, de egy kritikus tömeget meghaladva szerintem igen is nagy hangja lehet. Kérem ehhez a szakmám támogatását: minden klubnak, fesztiválnak, étteremnek, bárnak, zenekarnak, DJ-nek, menedzsmentnek, szolgáltatónak, magánszemélynek, szakmai szereplőnek, illetve mindenkinek a részvételét, aki az általam leírtakkal egyetért. NEM CSAK MAGUNK MIATT, hanem a többi hasonló, de jóval kisebb érdekérvényesítő erővel rendelkezőket, szektorokat, embereket, azaz a közönségünket és vendégeinket is képviselve!”

Gellai ezután a következő kérdésekkel zárja bejegyzését:

  • Készült tanulmány, hogy ez a rendelkezés hány embert hagy az út szélén? Ha igen, hol érhető el?
  • Milyen szempontrendszer alapján, milyen társadalmi célt szem előtt tartva döntött úgy a kormány, hogy a focistáknak és a parlamenti képviselőknek extra közpénzeket ad, szakmák tucatjainak százezres tömegeitől pedig elfordítja a fejét? Hány hangtechnikus, fodrász, esküvői fotós, felszolgáló nyomora ér egy gólt, vagy egy politikus új öltönyét?
  • Aki egyetért azzal, ahogy ez most van, mivel érvel a dolog mellett?
  • Létezik, hogy ezt az egészet szemlesütve, szó nélkül benyeli a társadalom?

Kérdésünkre Gellai Gergő elmondta, hogy pontos számot nem tud mondani arról, hogy jelenleg Pécsett hány embert érinti a fentiekben részletezett probléma, viszont hangsúlyozta, hogy biztos abban, hogy a városban is ezres nagyságrendben érint munkavállalókat a kormány döntése. Arról, hogy mi lesz munkavállalóival a jövőben, a következőket mondta lapunknak:

– Ahogy a szövegben is leírtam, mi az első két hónapra vonatkozóan mindenkinek odaadtuk a fizetése felét és mindenki munkájára számítunk, ha újra kinyithatunk. A kettő közötti időszakban nyilván mindenki próbál életben maradni, ahogy tud. Amennyire én tudom, nagyon nem egyszerű most munkát találni, de ehhez én nem értek – mondta.

Ahogy Gellai a posztban írta, a Facebook-kiállást „határozottan, de kulturáltan, a megoldást keresve, politikai meggyőződéstől függetlenül, távoltartva az ügytől minden pártpoltikai tényezőt” szervezi meg. Ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy meggyőződése, hogy „ez a dolog csak akkor tud megfelelő utat bejárni, ha felülemelkedik a pártpolitikán.” Kérdésünkre elmondta, hogy több politikus is megkereste a bejegyzésével kapcsolatban, de nekik is a fentieket mondta.

– Nem szeretnék egy politikusnak se tanácsot adni, aki egyért vele, képviselje, aki nem, az ne – tette hozzá.