Nem gyakori, hogy Pécs utcáin minőségi utcaművészet üti fel a fejét, az elmúlt napokban azonban izgalmas gerillaakciónak lehetünk szemtanúi a belvárosban: egy titokzatos művész fehér csempékre festett gyönyörű minialkotásokat helyezett el belvárosi épületek falain. Elindultunk, hogy lencsevégre kapjuk az apró festményeket. 

hirdetés
Uránia Mozi

Egyik napról a másikra a pécsi épületek falait izgalmas, fehér csempékre készített apró festmények lepték el. A minialkotásokat nem egyszerű észrevenni, de ha a telefonunk nyomkodása helyett inkább felnézünk, és az épületek sarkait pásztázzuk, amikor a pécsi belvárosban cirkálunk, rengeteget észre tudunk venni. Nekünk a napokban tűntek fel, keresőtúránk során pedig tizenkét képet sikerült is lencsevégre kapni: vannak köztük kedves gondolatokat közvetítő képek, virágok, vagy egyszerűen két gyufaszál, egy lakat.

hirdetés
Uránia Mozi

Nem egyértelmű, hogy egy vagy több alkotó művei, ahogy az sem, hogy mikor kerültek fel a csempék a pécsi falakra, így nem tudtuk kideríteni, kinek köszönhetjük a vidám belvárosi alkotásokat, de Imreh Sándor, a PTE Művészeti Kar doktorandusz képzőművésze szerint ez így is van rendjén.

– A név nem lényeges, az üzenet, a kontextus sokkal inkább. A graffitiművészek sem a személyi igazolványukban szereplő nevüket futtatják, hanem a szubkultúrán belül üzengetnek álnéven egymásnak és az érdeklődőknek – mondja a művészt. A street art képviselői – folytatja – a tiltottból a tűrt kategóriába eveznek át azzal, hogy a pusztító szándékot felváltja a kreatív üzenetközvetítés. Az illegalitás mégsem engedi az alkotók nevét a reflektorfénybe és ez így van jól.

A képzőművész szerint egyébként, ha Pécs utcáin nyitott szemmel járunk, belefuthatunk gyöngyszemekbe annak ellenére, hogy Magyarországra nem jellemzőek a street art akciók. – A város szerkezete és állapota bőven adna teret a kreatív alkotóknak – mondja.

Nézzük is a legújabb gerillaakciót! Almával találkozhatunk a Mária utca elején:


„Boldog nőket mindenhova!” felirattal elkészített virágokat csodálhatunk meg a Szent Mór utcában:


Ez a pipacs az egyik kedvencünk a Perczel Miklós utcában:


Ötletes, kétoldali banánt helyezett el a művész az Irgalmasok utcájában:


Még egy banán van Pécsen, méghozzá a Pécsi Galériával szemben, a Ciszterci közben:


Gyufaszálak vannak a Kazinczy utca alján:


Az első lakatfalnál találkozhatunk egy lakatot ábrázoló minifestménnyel, a Janus Pannonius utcában:


Bár kicsit más stílust képviselnek, de szintén fehér csempére festett alkotások a Victor Vasarely munkáját idéző festmények, például a Szerecsen Patika oldalán, de találunk ilyen csempét még a Fürdő utca és a Munkácsy Mihály utca, illetve a Goldmark Károly utca és a Munkácsy Mihály utca kereszteződésénél is:


Szintén más stílus, de csempeművészet ez is:


Meg ez is:

Hirdetés