Rég nem látott vihar csapott le kedden este-éjjel Pécsre, a Mecsekről lezúduló víz és a hatalmas szél több helyen is jelentős károkat okozott. A városüzemeltetési cég nagy erőkkel állt neki a károk eltüntetésének, sok helyen szerda reggelre már el is tüntették a brutális égszakadás nyomait.

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, hatalmas vihar csapott le Pécsre kedd éjjel: a tetemes mennyiségű esőbe egy kis jég is keveredett. Óriási szél is kísérte a vihart, repültek a kukák, törtek az ágak. A Mecsekről lezúduló víz nagy mennyiségű törmeléket is magával sodort.

A Király utcán is dolgoztak már szerda kora reggel

A takarítás gőzerővel folyik, a városüzemeltetési cég munkatársait városszerte lehetett látni már szerdán kora hajnaltól. Mint a Biokomtól megtudtuk, mintegy 100 ember dolgozik Pécsett, a cég zöldterületi osztálya teljes kapacitással munkálkodik, emellett közmunkásokat, alvállalkozókat és a köztisztasági részleg dolgozóit is bevonták. Munkagépeket, söprőautókat is bevetettek. A legtöbb munkát a sár ellapátolása, a faágak begyűjtése adja.

A belvárosban (Széchenyi tér, Jókai tér, Szent István tér, Király és Irgalmasok utcája, Zsolnay-körforgalom) jelentősen javult a helyzet szerda reggelre-délelőttre, sok helyen már nyoma sincs a keddi ítéletidőnek. A Mecsekoldalban komoly károkat okozott az óriási vihar, szerda délelőtt még a Hunyadi úton, a Bálicsi úton és a Tettye utcában is dolgoztak a szakemberek. A parkerdei munkatársak szerda délelőtt a Mecsek-kapu, a Da Vinci klinika környékén dolgoztak, a fő feladat a hordalékos utak megtisztítása. Ha ezzel végeztek, a magasabban fekvő, kis utak kerülnek sorra. Mint megtudtuk, a Mecseki Parkerdőben is okozott károkat a vihar, több fa kimosódott és kidőlt, de balesetveszélyes helyzet már nincs.

Pécsett az elmúlt időszakban több olyan beruházás is történt, amely sokat javított a vízelvezetésen: az Ágoston téren vagy épp a Verseny utca környékén régebben napokig tartó káosz alakult ki egy-egy hasonló égiháború után, mostanra viszont már kezelhetővé vált a helyzet. A földrajzi adottságok ellen azonban nem lehet mit tenni: Pécs természeti helyzete miatt a Mecsekről lezúduló víz mindig problémákat okozott, a közelmúltban írtuk meg, hogy régebben milyen módszerekkel küzdöttek amiatt, hogy a folyó nélküli várost rendszeresen hatalmas víz lepte be.

A katasztrófavédelem már összesítette a kedd éjjeli károkat: Pécsett, a Fenyő utcában egy 8 méter magas fa gyökerestől kidőlt, kidöntött egy távközlési oszlopot és leszakított egy távközlési kábelt, valamint egy autót megrongált. A pécsi tűzoltók a fát motoros fűrésszel eltávolították. Pécs külvárosában egy körülbelül 15 méter magas fát döntött ki a vihar, ami egy villanyvezetékre dőlt. A Donátusi úton két garázsból, illetve egy Páfrány utcai tízemeletes épület tetejéről kellett vizet eltávolítaniuk a város tűzoltóinak, továbbá egy Pélmonostor utcában parkoló autóra dőlt fát távolítottak el a reggeli órákban.

hirdetés