Gulyás Gergely bejelentette: szigorú korlátozások jönnek, zárnak az üzletek, az iskolák

A legfontosabb járványügyi kérdésekről szólt a mai Kormányinfó. Döntések születtek a szigorításról.

hirdetés
Uránia Mozi

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, két kormányülésről tájékoztatnak ma, az egyik jelenleg is tart, így most röviden ismertetik a legfontosabb döntéseket.

Mint közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kormány a járványhelyzetről tárgyal, sok döntés fog születni legkésőbb holnap reggelig.

A legfontosabb döntéseket a kormány meghozta szakértők megkérdezésével: az elmúlt három nap tendenciáit nézve (új fertőzöttek, elhunytak) emelkedésről beszélhetünk. A harmadik hullám nagyon erős, de itt az az újdonság, hogy van vakcina, az EU-n belül jó helyen áll Magyarország az átoltottságban, de ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a mutánsok terjedését megakadályozzák.

A kormány szigorú korlátozásokat vezet be.

A cél az, hogy mielőbb nyithassunk, közölte Gulyás.

A következő döntések születtek: az oktatás terén az óvodákat, iskolákat március 8-tól április 7-ig bezárják, a digitális oktatás részleteit hamarosan közzéteszik. Az egyetemek esetében változás nem lesz (marad a digitális oktatás).

Hétfőtől, március 8-tól március 22-ig bezárják az üzleteket, kivéve az élelmiszerboltokat, drogériákat, benzinkutakat, gyógyszertárakat.

Minden szolgáltatás szünetel ebben az időintervallumban, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások. Ennek a részletszabályairól holnap hoz döntést az operatív törzs.

A konditermeket bezárják, az igazolt sportolók meccsei, edzései zárt kapusak lesznek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek.

A munkavégzés is lehetséges, de ahol megoldható, legyen home office, főleg a gyerekes családoknál.

A maszkhasználat szabad téren kötelező mindenhol.

Szigorítják az utazási szabályokat, a határátlépést.

A szállodákra és a vendéglátóiparra vonatkozó támogatásokat mindazokra a szektorokra kiterjesztik, amiknek most be kell zárni.

A szigorítások további részleteiről az operatív törzs pénteken hoz döntést.