Gulyás Gergely: a kormány a jövőben is támogatni fogja Pécset

A kormány a jövőben is támogatni fogja Pécset – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a baranyai megyeszékhelyen tartott hétfői sajtóbeszélgetésen.

hirdetés

A politikus a Baranya 1-es választókörzetben dolgozó Fidesz-aktivistákkal való találkozás előtt újságíróknak hangsúlyozta: a pécsiek számíthatnak a kormányra.

Gulyás Gergely egyúttal a körzetért újrainduló kormánypárti országgyűlési képviselőtársa, Csizi Péter támogatását ajánlotta a választókerület szavazóinak. A voksolás döntően az egyéni választókerületekben dől el – hívta fel a figyelmet.

Arra a kérdésre, hogy miként értékeli azt, hogy a néhai MSZP-s polgármester Toller László által vezetett városban nem indít jelöltet az MSZP, azt mondta: látszik, hogy a szocialisták válsága elérte Pécset is, ami a párt egykori fellegvára volt.

– Ma nem egy erős ellenzéki párt van Pécsen és az országban, hanem egy szétszabdalt, önmagával is vitatkozó, versenyző ellenzékről van szó. A kormánynak és a pécsi városvezetésnek szánt üzenetek egy része nem is megalapozott kritika – mondta.

Mint ismert, az ellenzéki oldalon azt hangsúlyozzák, hogy mindenek felett a Fidesz hatalmának megdöntése az elsődleges. Ám, ha nyernek, akkor két forgatókönyv olvasható ki a baloldali megnyilatkozásokból: vagy sikerül valamilyen módon megegyezniük a koalíciós tárgyalások során, vagy pedig új választási törvényt alkotnak, majd azonnal lemondanak.

Gulyás ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a mostani választásnak azért is van tétje, mert a mostani ellenzék legvérmesebb hívei között is kevesen vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy valóban össze tudnak fogni, kormányképes erőt tudnak alkotni.

– Magyarországnak az elmúlt nyolc évben komoly versenyelőnyt adott az, hogy stabil erős kormánya volt, ezt tükrözik a gazdaság eredményei; ezt a versenyelőnyt egy migrációtól sújtotta időszakban nem szabad feladni, mert az ország sokat veszítene ezzel – mondta.

Gulyás Gergely a kormány eredményeiről szólva kitért a foglalkoztatás jelentős növekedésére – mivel 750 ezerrel dolgoznak többen, mint korábban –, a 4 százalék alatti munkanélküliségre, a reálbérek 2012 óta tartó növekedésére, a családi adókedvezményre, a csokra, az 1 százalék alatti jegybanki alapkamatra és a csökkenő államadósságra.

Mindezek az eredmények „semmivé foszlanak”, ha nincs biztonság, azt pedig – mint vélekedett – „csak a jelenlegi kormány képes garantálni”.

Hozzátette: az ellenzéki pártok a kérdésben „naponta, hetente változó” véleményét tekintve okkal feltételezik, hogy a határkerítést lebontanák, a migrációs politikában pedig elfogadnák a „brüsszeli diktátumokat”.

– A magyar baloldali politika egyik súlyos torzulását mutatja az, hogy az uniós forrásokat úgy tüntetik fel, mint valamiféle könyöradományt. Holott minket ez megillet, hiszen amikor az EU részévé váltunk, lebontottuk a vámhatárokat, olyan közös piacot hoztunk létre, ami mindenki számára lehetővé tette a befektetéséket – mondta. – Az uniós források egy része éppen nyugat-európai cégekhez jut, tehát jó esetben ez egy „win-win” helyzet, mindkét oldalon nyertesek vannak. Aki azt hiszi – ahogy a nyugati baloldal is –, hogy nekünk e pénzek miatt úgy kell ugrálnunk a bevándorlás kezelésében, ahogy az Európai Unió mondja, akkor az nagyon félreérti az EU lényegét. Szerződés szerint a migrációs politika a tagállamok saját hatáskörébe tartozik, semmi köze hozzá az Európai Parlamentnek, vagy az Európai Bizottságnak.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a város nehéz gazdasági helyzete, „bármennyi idő is telt el a szocialista korszak óta – részben az önkormányzati cégekben görgetett adósságok miatt – még mindig a múlt nehéz öröksége”.

A megyeszékhely döntően a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) folytat tárgyalásokat arról, hogy milyen feltételekkel lehet biztosítani a hosszú távú működés fenntarthatóságát – mondta, majd kiemelte: olyan megállapodásra törekednek, ami garantálja, hogy ne termelődjön újra az adósság.

Csizi Péter arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben a pécsiek kormányzati támogatással tudták saját kézbe venni a vízszolgáltatást, lebontani a 25 emeletes Magasházat, felújítani a korábban életveszélyes iskolákat és modernizálni az állatkertet.

Kiemelt kormányzati támogatásnak köszönhetően érkezett a városba nyolc új befektető és szintén a kormánynak köszönhető, hogy a British American Tobacco (BAT) pécsi dohánygyára nem zárta be a telephelyét, hanem ehelyett új gyártóegységeket alakított ki a megyeszékhelyen, új munkahelyeket hozva létre – sorolta a politikus.

Az újraválasztásért induló képviselő szerint Pécsnek különösen fontos, hogy olyan parlamenti képviselője legyen, akiben partnert lát a kormány.