Gulyás Gergely: március 1-ig meghosszabbítják a koronavírus-korlátozásokat

A legfrissebb járványügyi adatokról számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Mutatjuk a részleteket.

hirdetés
Uránia Mozi

A kormány áttekintette a gazdasági- és a járványhelyzetet és az érvényben lévő védelmi intézkedéseket.

Mint Gulyás Gergely közölte, a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, bármilyen enyhítés azonban újabb járványhullámhoz vezethet.

Nyugat-Európában így is sokkal szigorúbb szabályok vannak, ott úgy látszik, a harmadik hullám kezdődött meg, ismertette.

A szabályok fenntartása (20 és 5 óra közötti kijárási tilalom, digitális oktatás a középiskolákban) indokolt a kormány szerint.

A november óta hatályban lévő korlátozásokat most újabb egy hónappal meghosszabbítják, március 1-ig.

A szabályok fenntartásához a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is kell, így az országgyűlést arra kérik, a rendkívüli jogrendet további kilencven napra hosszabbítsa meg. A kormány saját hatáskörben ezt 15 napra teheti meg, ezt február 7-én éjféltől meg is teszik. Ezt követően az országgyűlésnek van lehetősége tovább hosszabbítani.

A kormány február második felében újra megvizsgálja a járványhelyzetet.

Két esetben kerülhet sor enyhítésre, ha a járvány terjedése tovább mérséklődik, vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina. A kormány ezért a következő időszakban arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot tudjon szerezni.

A miniszter elmondta, beoltások tekintetében egyébként Izrael van a legjobb helyzetben, ott a lakosság csaknem 50 százalékát már beoltották. Európa viszont le van maradva. Próbálnak szerezni majd AstraZeneca vakcinát, a Szputnyikot a magyar gyógyszerészeti intézet alapos, több mint két hónapos vizsgálat után engedélyezte, tehát biztonságosnak tűnik. Február végéig 300 ezer embernek elég orosz vakcina érkezhet.

A Sinopharm hatékonysága kifejezetten jó, több mint 15 millió embert oltottak már be vele. Az európai hatóságok azonban még nem engedélyezték.

Gulyás hangsúlyozta, mindenki eldöntheti, mivel oltatja be magát.

A nyitásról és a nehéz helyzetben lévő szektorokról is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A vendéglátóhelyekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a közigazgatási hivatalok mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáért, eddig 27 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt a vállalkozások, ez 100 ezer ember támogatását jelenti.

Mint mondta, amikor lazítás lesz, talán már nem kell rá sokáig várni, először a vendéglátóhelyeket nyitják ki, ehhez viszont vakcina kell.

A kormány tegnapi ülésén arról is szó esett: 4 százalékkal emelkedik a minimálbér, a korábbi 161 ezer forintról 167.400 forintra, a garantált bérminimum 210.600-ról 219 ezer forintra emelkedik.

A közfoglalkoztatási béremelésre is javaslatot tett a Belügyminisztérium. A kormány döntése értelmében 85 ezer forint lesz a közmunkabér február 1-től, a garantált bér pedig 110 ezer forint lesz.

A nyitásról elmondta, a kormány folyamatosan konzultál azokkal a virológusokkal, orvosokkal, szakemberekkel, akiknek fontos a véleménye, hozzátette, teljes a konszenzus abban, hogy fent kell tartani a jelenlegi intézkedéseket, a hosszú távú megoldás a vakcina lesz.

Az érettségikkel kapcsolatban azt közölte Gulyás, hogy reméli, még az érettségi előtt tudnak változtatni a szabályokon, de a kormány most csak márciusig tudott dönteni.

Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, nagy optimizmus néhány hétnél, hónapnál tovább tervezni, de bíznak abban, hogy nyárra minden visszatér a normális kerékvágásba.

Azt is elmondta, jogszabálysértés esetében a kormánynak kötelező fellépni, azokat a vendéglátóhelyeket, melyek kinyitnának február 1-én, bezárathatják a hatóságok, akik pedig a tilalom ellenére ellátogatnak a megnyitott éttermekbe, azok is szabálysértést követnek el, és bírságot kaphatnak.