Gyász: elhunyt Győrvári Gábor Zoltán, a pécsi horvát iskola igazgatója

A pécsi és az országos horvát közösség, családja, kollégái és diákjai gyászolják a Miroslav Krleža Horvát Iskolaközpont tegnap este, életének 61. évében elhunyt igazgatóját.

Győrvári Gábor Zoltán koronavírus-fertőzés miatt került nemrég kórházba, ahonnan sajnos már nem tért haza. Ahogy arról korábban írtunk, a pécsi horvát iskolát súlyosan érintette a járvány, ők maguk posztoltak a közösségi oldalukon arról, hogy főként az intézmény vezetését sújtotta a koronavírus.

A Miroslav Krleža Horvát Iskolaközpont bejáratánál az elhunyt igazgatóra emlékeznek, búcsúznak tőle diákok és kollégák:

Fotó: Kollár Ákos

A Hrvatski glasnik magyarországi horvát újság Facebook-oldalán eképpen emlékezett az elhunytra a főszerkesztő, Pavić Blažetin Branka: „Éles nyílként talált a szívembe a hír, mi szerint Győrvári Gábor Zoltán november 15-én este elhagyott bennünket. Küzdött, de a kiszámíthatatlan és alattomos betegség megbosszulta magát. Nem gondolom, hogy ebben a pillanatban bárki szavakat találna arra, mekkora veszteség érte a családját, a magyarországi horvát közösséget, és azt a több ezer diákot, akiknek az elmúlt három évtizedben az igazgatója volt. Gábor optimista volt, mindig megtalálta a megoldást, soha nem adta fel. Fáradhatatlan volt a munkájában. Soha nem kímélte magát. Sajnos most megbotlott, és nem volt ereje felkelni. Nem találok szavakat. Nem tudom, hogyan lehet leírni azt a veszteséget, amely távozásával ért minket. Legyen neked könnyű a föld, kedves Gábor, velünk maradsz, tovább élsz a történeteinkben és a szívünkben.”

Az iskola Facebook-oldalán egy horvát, illetve egy magyar nyelvű verssel búcsúztak:

Horvátország Pécsi Főkonzulátusa is megemlékezett az elhunytról közösségi oldalán:

Pécs polgármestere is részvétet nyilvánított:

Győrvári Gábor Zoltán 1959-ben született Felsőszentmártonban, itt járt általános iskolába. Középiskolai tanulmányait a pécsi Komarov Gimnáziumban folytatta, matematika szakon. A Pécsi Tudományegyetemen horvát nyelvet és irodalmat, matematikát, majd pedagógiát tanult. Érettségi után egy ideig Szalántán, majd Szentlőrincen dolgozott. 1994 óta volt a pécsi horvát iskola vezetője. (Forrás: Generalni konzulat Republike Hrvatske u Pečuhu)

Kiemelt kép: Kollár Ákos