Visszafordíthatatlanul itt az esküvőszezon, ezzel együtt a dilemma, hogy a gyerekkel érkező vendégekre hogyan készüljön a jegyespár. Vannak, akik nagyon rákészülnek a gyerektömegre légvárral, animátorral és ajándék színezőkkel, mások szerint érdemes kiélvezni a buli pillanatait a picivel táncolva és nevetgélve. Gyakorló anyukákat és esküvőszervezőket kérdeztünk.

Baráti társaságtól és családtól függ, hogy mennyi gyerek hivatalos a nagy napra, no meg az sem mindegy, hogy a szóban forgó gyerektömeg milyen vérmérsékletű. Persze nem a pár hónapos babáról szól a fáma, sokkal inkább az ovis korú, vagy idősebb gyerekek lefoglalása a nagy kérdés. A helyzetet máshogy látja az ifjú pár, az eseményre hivatalos, kisgyerekes szülők és a rendezvényszervező is, ezért próbáltunk megkérdezni mindenkit.

hirdetés

Szervezzünk a gyerekeknek programot vagy hagyjuk őket mulatni?

Vannak szülők, akik szívesen mulatnak saját totyogóikkal az esküvőn, mások szívesebben buliznának önfeledten, míg a gyerek elvan a kortársaival. Magusics Vica, pécsi rendezvény- és esküvői dekor stylist szerint a dekoráció átgondolásánál érdemes minimum egy gyereksarkot tervezni, ha tudjuk előre, hogy lesz legalább 5-10 pici gyerekvendég a nagy napon.

Biztos, ami biztos, legyen elfoglaltság az asztaluknál

– Az ifjú pár gyakran kéri, hogy a gyerekeknek külön asztalkája legyen, ahol van színező, esetleg kis ajándék, zsírkréta vagy színes ceruza formájában. Ez hatékonyan lefoglalja a gyerekeket, de inkább azt tapasztalom, hogy nem hozzák az apróságokat az esküvőkre – árulta el a dekoros.

Vannak olyan párok is, akik még több figyelmet fordítanak a gyerekvendégekre, ez főleg akkor kifizetődő, ha több mint 10 pici hivatalos az esküvőnkre. Gaál Emese szerint például minden fillért megér egy légvár, és az sem baj, ha van animátor.

– Minden vendégünk nagyon örült, amikor jeleztük a meghívóban, hogy nyugodtan hozhatják a gyerekeket, mert lesznek nekik is programok. Így senki sem görcsölt a nagy napunkon, hogy a gyerekkel vajon otthon minden rendben van-e, hanem el tudták engedni magukat. Nálunk 26 gyermek volt az esküvőn, akik az egész napot a légvárban töltötték. Máig halljuk vissza még mindig, hogy milyen jól érezték magukat az apróságok – mondja a pécsi anyuka.

Elvan a gyerek magában is?

Egy másik tábort alkotnak azok az anyukák, menyasszonyok és rendezvényszervezők, akik azt vallják, hogy a gyerekek feltalálják magukat, és mivel lagziba sem mindennap jut el a család, így a tánc, meg a rohangálás – főleg ha több gyerek is van – nagyon élvezetes lehet a gyerekeknek.

Szabó Krisztina szerint elsősorban a nevelés és a gyerek személyiségének kérdése, hogy tud-e viselkedni a pici, illetve hogy lesni kell-e a kedvét egy esküvőn, vagy egyébként is jól tudja érezni magát. A pécsi anyuka elmondja, hogy volt olyan esküvőn, ahol színezőkkel és ajándékkal készült a pár a vacsorához, ami nagyon kedves gesztus volt, mégsem ez volt a legfontosabb a gyerekeknek.

– A most hétévesemmel szinte minden évben voltunk esküvőn. Soha nem unatkozott, feltalálta magát más gyerekekkel, táncolt, és szépen, rendesen ülte végig a vacsorát is. Az, hogy a szülők a gyerekükkel esküvőznek, azzal jár, hogy nem hajnali 4-5-ig maradnak, aminek az is az oka, hogy egy szülőnek másnap is helyt kell állnia – mondja a pécsi édesanya.

Nagy Katalin, a Pezsgőház üzletvezetője szerint általában az esküvők olyannyira impulzívak egy óvodás vagy kisiskolás gyermek számára, hogy mindenféle plusz gyerekprogram, légvár vagy animátor nélkül nagyon jól fogják magukat érezni.

– Tény, hogy esküvőre csak akkor érdemes hozni a kisebb családtagokat, ha jól viselkednek a tömegben. Egy-egy ilyen eseményen ugyanis a vadóc gyerekek, ha nincsenek lefoglalva, akkor sok kárt tudnak okozni – mondja Nagy Katalin.