Ritkaságnak számítanak azok a mecseki villák, amelyekből mára alig húsz maradt meg. Mivel nem műemlékek, hamarosan eltűnhetnek. Ezek az épületek kizárólag Pécsen láthatóak. Gyönyörködjön bennük, amíg lehet.

hirdetés

A szőlőhegyi nyaralók és présházak többsége a 19-20. század fordulóján épült. A gazdagabb polgári családok mecsekoldali szőlőjükben építették ezeket, ide jártak pihenni. Az épületek alsó szintje présházként funkcionált pincével egybekötve, fölötte volt néhány lakószobával a fatornácos díszes élettér, ahova ki lehetett ülni olvasni, beszélgetni és borozgatni. Ezen épületek többségét „vincellérháznak” nevezik, mert a vincellér készítette a bort a gazdának, a gazda csak pihenni járt ki. Az épületeket a vadászházak mintája, a monarchiás stílusjegyek és hatások jellemzik.

„A szocializmusban nagyon sok ilyen villa esett áldozatul, a demokrácia jegyében, hogy a panelek szorításából a szabad levegőre juthassanak a panellakók. A birtokokat felparcellázták, a villákat lebontották, jobb esetben átépítették. Egy-két pécsi tüke család azonban megőrizte birtokát, néhányat sikerült megmenteni. A pécsi szőlőhegy valamikori monarchiás ragyogó építészeti emlékeiből ezért csak néhány présház maradt fenn. Könnyű kimondani, hogy őrizzük meg építészeti értékeinket. Nehéz azonban megvalósítani ezt, amikor a társadalom, a politika (a kilencvenes eleji szocialista városvezetés – a szerk.) ellenkező irányba motivált” – olvasható Bachmann Bálint építész Integrált Örökségvédelem című tanulmányában.

Megpróbáltuk megtalálni a megmaradt villákat, amelyekből 16-ot tudtunk lefényképezni. Legutóbb a Jakabhegyi út és a Felsőmakár utca sarkán tűnt el egy ilyen patinás épület, amit a tulajdonos nem talált megmentésre érdemesnek.

A Jakabhegyi úton néhány éve még így nézett ki a villa, a tulajnak nem kellett 
Lajkó köz
Donátusi út
Donátusi út
Bálicsi út
Donátus
Nagyszkókói út
Barackos köz, volt Piatschek-féle nyaraló

Nagyszkókói út
Nagyszkókói út
Pacsirta út
Nagyszkókói út
Középmakár dűlő
Gólya dűlő
Tiborc utca
Jurisics Miklós út
Tiborc utca
Holló dűlő

Hirdetés