Gyurcsány egykori és mostani emberei térnének vissza Pécsre

Baloldali forrásaink szerint Nyőgéri Lajos, az MSZP egykori pécsi frakcióvezetője és Kunszt Márta, a DK helyi elnöke lenne a két alpolgármester Pécsen, hogyha a baloldaliak nyerik meg a választást. Az LMP szerint a baloldaliak összefogásai egyébként nem állnak másból, csak a különböző pozíciók elosztásából. Az LMP is készül már a saját listájával. 

A szocialista városvezetések idején frakcióvezetői karriert elérő Nyőgéri Lajos lehet az egyik nagy visszatérője a baloldali együttműködésnek, amelyet egy MSZP-P-s frakciószövetségben ülő politikus „civil” szervezetén keresztül valósítanának meg. Nyőgéri Lajos az elmúlt években visszavonult, inkább a háttérből segítette a szocialista pártot, így ő volt az, aki például tavaly, az akkor még magát függetlennek mondó Mellár Tamás kertvárosi kitelepülésén a demokratikus ellenzék nevében elzavarta a neki nem tetsző sajtót – mindezt, ahogy fogalmazott, magánemberként tette.

Nyőgéri Lajos abban az időszakban volt Pécsen frakcióvezetője az MSZP-nek, amikor Gyurcsány Ferenc vezette az országot; s szintén a Gyurcsány-kormány alatt regnált Kunszt Márta, a DK mostani elnöke alpolgármesterként. Ez volt az az időszak, amikor a szocialista városvezetés közel 50 milliárd adósságot halmozott fel – a csőd szélére sodorva a várost –, melyet aztán a most is regnáló Orbán Viktor vezette kormány egyenlített ki. Az akkori MSZP-s vezetés például fejet hajtott annak a Gyurcsány Ferenc-féle akaratnak is, amellyel Pécsre akartak nagy hatósugarú katonai radart telepíteni. Mindezt végül csak az óriási civil ellenállásnak és a fideszes kormánynak köszönhetően nem tudták megtenni. Nyőgéri Lajos egyébként Tóth Bertalan, az MSZP elnökével ápol szoros kapcsolatot a helyi balliberális sajtó szerint.

Kunszt Márta MSZP-sként részese volt annak, amikor a pártja megszavazta az összes rezsidíj emelését – csak a távhő 50 százalékkal drágult –, holott korábban az MSZP a választások előtt megígérte: nem lesz áremelés. A politikus a városvezető társaival döntési helyzetben volt akkor is, amikor hárommilliárd forintos jutalmat osztottak szét, miközben az Expo Center jó néhány pórul járt alvállalkozóit a szocialisták idején megbízott fővállalkozó nem fizette ki. Kunszt pedig maga is részesült jutalomban, méghozzá nettó 7,3 milliót vett fel. A DK-sok egyébként a közelmúltban egymás között azt is beismerték, hogy alvilági kapcsolatból finanszírozták a politikai munkájukat.

A baloldali csoportosulás még nem nevezte meg a 18 jelöltjét, de úgy tudjuk, hogy köztük lehet Mellár Tamás professzor pécsi segítője, a liberális Ágoston Andrea, aki a rendőröket is elküldte már a „k. anyjukba”, újságírókat meg a „p.csába”, valamint egyetértett azzal az MSZP-közeli lappal, amelyik a nőket ellőrobotokként degradálta.

A valóban pártszínekben induló – nem egy szocialista-párbeszédes politikus civil szervezetének ernyője alá bújó –, ellenzéki LMP pedig önállóan vág bele az októberi választásba.

Angyal Károly, az LMP baranyai elnöke azt mondta, hogy augusztus elejére szeretnék véglegessé tenni a jelöltjeik listáját, jelenleg 15-16 körzetben már megvannak az általuk indítandó személyek. Mint mondta, az LMP valóban valódi civil szervezettel, zöldekkel fog össze, s több tárgyalásuk is volt már a közös indulásról az LMP pártlogója alatt.

Az MSZP-DK-féle ellenzéki csoportosulás kapcsán azt mondta, hogy az országban több ellenzéki egyeztetésen is részt vett korábban, és azok 90 százalékban nem szóltak másról, csak a különböző bizottsági posztokról, alpolgármesteri helyekről, vagy éppen tanácsnoki pozíciókról. Arról viszont csak nagyon kevésszer esett szó, hogy a Fideszt leváltsák.