Gyurcsány-jubileum: „Hazudtunk reggel, éjjel meg este”

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése megmagyarázta, hogy a Gyurcsány-kormány miért csinált teljesen mást, mint amit ígért – írja a Magyar Nemzet a beszéd kiszivárgásának évfordulóján. A lap idézi Kiszelly Zoltán politológust, aki szerint az, hogy Gyurcsány Ferenc mára újra komoly politikai tényező lett, az ellenzéket és B kategóriás vezetőit minősíti. Pécsen is Gyurcsány egykori és mostani pártjai irányítanának a Mindenki Pécsért Egyesület mögé bújva. 

„Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz”.

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.”

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk”.

Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” 

Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangoztak el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szájából a 2006-os választási győzelem után. Az erről szóló hangfelvételt 13 éve juttatták el a különböző rádiókhoz, mire másnap a feldühödött tömeg megostromolta a TV-székházat.

Az akkori rendészeti miniszter, a PTE ÁJK mostani tanára, Petrétei József volt, aki a rendszerváltás előtt 3 évig tudományos szocializmust hallgatott.

A támadásban baranyai fiatal, kezdő rendőrök sérültek meg, akiket megfelelő védőruházat nélkül küldtek megvédeni a székházat – sokan közülük súlyos sérüléseket szenvedtek, miután kövekkel dobálták őket. Azóta sem derült fény arra, miért nem kaptak erősítést, vagy éppen mi volt az oka annak, hogy a lincshangulatban lévő tömeget nem sikerült megfékezni nagyobb és tapasztaltabb erővel.

Ezt követően folyamatossá váltak a tiltakozások, a következő napokban-hetekben pedig egyre brutálisabb módon fojtották el a rendre megújuló utcai tüntetéseket.

Egy hónapra rá az akkor még MSZP-s Gyurcsány Ferencék vezette országban a rendőrség ártatlan emberekre, békés demonstrálókra támadt az 1956-os forradalom 50. évfordulóján. A rendőrök felsőbb utasításra nem viseltek azonosítószámot, így szinte büntetlenül verették agyba-főbe az embereket, időseket, nőket, fiatalokat, vagy lőtték ki emberek szemét, vagy törték el csontjaikat.

Gyurcsány Ferenc és kormányának tagjai közül senkit nem vontak felelősségre a történtek után, ezért is lehetséges az, hogy a politikus a DK elnökeként most ismét az ellenzék vezéreként hatalomra törjön.

Pécsen Gyurcsány mostani és egykori pártjai legalább 10 képviselőjelöltet küldenének vissza a hatalomba a Mindenki Pécsért Egyesület mögé bújva. Ezzel a lépéssel a szavazófülkében a voksolók előtt nem lesz világos, hogy valójában DK-s vagy szocialista az adott jelölt, sőt, még a hivatalos jelölti bemutatkozásaikban sem vállalják pártjukat.

Mindez egyes politikai vélemények szerint sérti a választási törvényt.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint az, hogy a bukott miniszterelnök és pártja az ellenzék legerősebb szereplőjeként vág neki a közelgő önkormányzati választásnak, az ellenzék és B kategóriás vezetőinek állapotát tükrözi. – Bajnai Gordon, Botka László vagy akár Lengyel László is hiába próbálta meg kidobni az ajtón, ő visszajött az ablakon. Gyurcsány még mindig tehetségesebb, rutinosabb, egyúttal gátlástalanabb, mint a mostani garnitúra. Tóth Bertalantól Kunhalmi Ágnesig hiába tanultak tőle, nem tudják túlszárnyalni a mesterüket – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

Hirdetés