Hárommilliárdos bevételkiesés: veszélyhelyzeti alapot hoz létre a pécsi városvezetés

2,5 milliárd forintos kiesést okoz a városi cégeknél a nyár közepéig Pécsnek a járványhelyzet, a kormány által elvont 480 millió forint gépjárműadóval már 3 milliárdot is eléri a veszteség – nyilatkozta a Pécsi Stopnak Ruzsa Csaba, a város alpolgármestere. 

Kedden online közgyűlés lesz, ahol téma lesz az idei költségvetés kényszerű módosítása. A Pécsi Stop ennek apropóján megkereste Ruzsa Csaba alpolgármestert, aki felvázolta a lapnak, milyen pénzügyi lépésekre kényszerül a városvezetés a járványhelyzet okozta bevételkiesések és veszteségek miatt.

hirdetés

A múzeumoknál, a Pécsi Nemzeti Színháznál, az állatkertnél, a Tüke Busz Zrt-nél, és a Zsolnay Örökségkezelőnél az önkormányzat felmérése szerint a korlátozó intézkedések július 10-éig 2,51 milliárd forintos bevételkiesést okoznak – mondta el a lapnak az alpolgármester.

Ehhez jön még a gépjárműadó-bevétel eredetileg a várost illető része, 480 millió forint, amit a kormányzat a járványügyi védekezésre elvon idén Pécstől.

Az önkormányzat ezért létrehoz egy veszélyhelyzeti alapot, amely azt jelenti, hogy fejlesztéseket, beruházásokat, személyi költségeket, plusz a személyi juttatások egy részét – kiegészítő juttatásokról van szó, nem bérekről – felfüggeszti, augusztus 30-ig – írja a Pécsi Stop. Felfüggesztik a polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretét is.

Az alpolgármester szerint ez nem azt jelenti, hogy ezeket a pénzeket az önkormányzat elvonja. Bíznak abban, hogy ezeknek a költségvetést negatívan befolyásoló hatásoknak egy része korrigálva lesz, később megjelenő uniós vagy kormányzati támogatások formájában.

Ezek az intézkedések nem érintik a védekezésben résztvevő szociális intézményeket, ahogy a közterület-felügyeletet sem. Az önkormányzati idősotthonban dolgozók számára egy havi bérrel egyenlő külön támogatást biztosít Pécs, ezzel köszönve meg külön a munkájukat a védekezésben.

A lapnak azt is elmondta a polgármester, hogy a veszélyhelyzet idején munkájukat vesztett vagy nehéz helyzetbe került pécsieknek is segíteni fognak, számukra egyszeri támogatásokat vezet be az önkormányzat.

  • A bérpótló támogatás a munkájukat a veszélyhelyzet ideje alatt elvesztő, rászoruló pécsieket nyújt támogatást.
  • Lesz külön albérletpótló támogatás is a rászoruló, munkájukat elvesztő pécsiek számára.
  • Emellett külön egyszeri gondozási támogatást igényelhetnek azok a pécsi lakosok, akiknek a kórházakban ápolt hozzátartozójuk otthoni ápolásáról kellett gondoskodniuk április elejétől kezdve.

A vállalkozások segítésére már fut egy program, de jön egy újabb is. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. bérlői számára sávos kedvezményrendszert vezetett be, ez áprilisban és májusban közel 200 milliót hagy a pécsi vállalkozásoknál. Ezt a kedvezményrendszert várhatóan júniusban is folytatják. Ezen túl egy külön csomagot is bejelentenek rövidesen, ez csatlakozik a PVH programjához.

További részletek a Pécsi Stop cikkében.

 

 

 

Hirdetés