Hazánk legjobbjai között mutatkozik be a pécsi borbély

Az alig 28 éves Szabó Zsolt 6 éve dolgozik borbélyként: ami hobbinak indult nála néhány kollégistatárs megnyírásával, abból mára igazi szenvedély lett. Szakállat és hajat vág, fiatal kora ellenére üzletvezető egy pécsi szalonban, versenyekre jár, külföldi híres szakemberek példáját követve fejleszti magát. Most pedig igazi szakmai elismerésben lesz része, hiszen augusztusban egyedüli pécsiként vehet részt a fodrászszakma hazai krémjének bemutatkozásán. Erről meg is kérdeztük. 

hirdetés
Uránia Mozi

Manapság kevesen választják az egyetemi tanulmányok helyett egy szakma elsajátítását, Szabó Zsolt azonban pontosan ezt tette. És milyen jól tette! Az építőipar – ezen a pályán indult ugyanis el eredetileg – ugyan vesztett egy potenciális szakembert, azonban a Pécsett hajat vágatni akaró férfiak kaptak egy szuper borbélyt. Lapunknak eddigi pályafutásáról, terveiről, a szakmáról is mesélt a fiatal tehetség.

– Miért pont a hajszobrászat? 

– Egy fiúkollégiumban laktam, ahol hobbiból elkezdtem megnyírni a többieket. Elkezdett érdekelni, videókat nézegettem róla, gyakorlatilag megtetszett a dolog. Felnőttképzésbe jelentkeztem, a gyakorlatomat a pécsi Hajas szalonban folytattam, majd 3 év után elkezdtem dolgozni. Először a Pécs Barber Shopban dolgoztam, de ez csak egy lépcsőfok volt az életemben, nem akartam leragadni. Később szakmailag nagy lehetőséget kaptam a Barber Shop Budapest Árkád Pécsben, ahol most üzletvezetőként dolgozom. A franchise saját akadémiájának diákjait segítem az oktatásban, emellett versenyekre is járok, amiken szinte mindig dobogós helyeket érek el, de úgy gondolom, az alázat és a folyamatos fejlődés a legfontosabbak ebben a szakmában.

– Mi a különbség borbély és fodrász között?

– A borbély kimondottan csak férfi vonalat képvisel, a szolgáltatás része a borotválás is. A fodrászok inkább csak a hajjal foglalkoznak, a szakállat maximum géppel megigazítják. A haj- és szakállápolásban mi egyaránt tudunk segíteni balzsamokkal, olajokkal, magasabb színvonalon képviseljük a férfi hajvágást. Fontos, hogy konzultáció után, a vendég stílusa, karaktere, foglalkozása, hobbijai, igényei, arc- és fejformája alapján készítjük el a frizurát. Ez a barber-vonal arra törekszik, hogy ne tucathajakat vágjunk, hanem egyénre szabottat. Persze vannak mindig aktuális trendek, de kimondottan divat szerintem nincs. Most például a szakállak és a hajak is egyre rövidülnek, külföldön már betörtek az átmenetes megoldások.

– Mi a legjobb ebben a szakmában?

– Szeretem figyelni a vendégek arcát, mikor meglátják a változást magukon. Szeretem látni, mikor jobban érzik magukat a munkám miatt a bőrükben, akár önbizalmat ad nekik a megújult kinézet. Nagyon fontos visszajelzések ezek arról, hogy az ember jól végzi a dolgát. A férfiak egyre igényesebbek a kinézetükre, így szerencsére sok vendégünk van. Versenyekre is szeretek járni, egyrészt az előtte való felkészüléssel is mindig fejlődöm, másrészt akkor is tudok újat tanulni az eseményen, ha nem érek el olyan jó helyezést. Az augusztus 15-i bemutató szervezőcsapata is a versenyeredményeim alapján talált rám.

– Mi is az a HAIR/KRAFT

– Ez egy szakmai bemutató, amit most először rendeznek meg Magyarországon, eddig csak külföldön volt rá példa. Debrecenbe hívtak meg 9 férfi fodrászt a szervezők, méghozzá az általuk vélt legjobbakat. Nagyon megtisztelő, hogy egyetlen pécsiként bekerültem ebbe a mezőnybe. Augusztus 15-én egy modellt magammal víve kell 50 perces bemutatót tartanom, magyarázattal egybekötve készítek majd egy frizurát. Egyszerre hárman leszünk a színpadon, egymásnak passzolgatva a szót.

– Nagy sikerek ezek, rövid pályafutás alatt. Hogyan tovább?

– Nem tervezek előre, menet közben adják magukat a lehetőségek. Saját magamnál szeretnék mindig jobb lenni, így gyakorlatilag sosincs megállás. Szerintem minél több energiát és időt kell belefektetni, ami aztán megtérül. A legfontosabb az alázat, mert mindig van jobb és mindig lehet tanulni a másiktól. Én személy szerint rengeteg külföldi borbély – például Josh Lamonaca és Charlie Gray – internetes oldalát is követem, igyekszem elsajátítani és belevinni a munkámba a médiában látott technikákat. Egyelőre nem gondolkozom saját üzletben, de nem tudom, mit hoz a jövő.