Házfelújítás mellett kórteremfestésre is jutott ideje a Nevetnikék Alapítvány önkénteseinek

Nem mostanában írtunk a pécsi Nevetnikék Alapítványról, utoljára talán tavalyi,  bravúros adománygyűjtésükkor számoltunk be róluk. Az önkéntes munka persze  egy pillanatra sem állt meg náluk, most pedig újra hallattak magukról: több száz, kórházi kezelésre szoruló gyermek napjait teszik szebbé azok a festett figurák, melyek a kórtermi ágyak fölé és a folyosókra kerültek, nekik hála.  

hirdetés
Uránia Mozi

Az alapítvány önkéntesei nem először festettek jópofa figurákat kórházi falakra: több mint 250 önkéntes interaktív mesevilágot varázsolt a gyermekambulanciába 2019-ben, de azóta a kaposvári, a dombóvári és a szigetvári egészségügyi intézményekben is jártak már ebből a célból. A terv pedig természetesen az, hogy további hasonló projekteket visznek véghez a régióban.

– Nagyon hálásak nekünk a kórházi dolgozók, hiszen a nálunk gyógyuló, sokszor fájdalmas kezeléseken áteső és ijedt gyerekek könnyebben megnyílnak, ha például a festett állatokon mutathatják meg, mi a panaszuk. Most az ideiglenesen a gyermeksebészetnek otthont adó Honvéd kórházban voltunk, hiszen körülbelül 2 évre kellett átköltöznie oda az osztálynak a József Attila utcai épület felújítása miatt. Számunkra fontos, hogy ez idő alatt is a lehető legbarátságosabb környezetben folyhasson a munka – mondta el lapunknak a Nevetnikék Alapítvány kuratóriumi elnöke és programkoordinátora, Kőműves Glória.

Mint megtudtuk, a falra került figurák között vannak Disney-karakterek is, de a legtöbbet magyar illusztrátorok álmodták meg és ajánlották fel a jótékony célra. Többek között pécsi alkotók munkáit is felvitték a fehér felületekre az alapítvány önkéntesei, akik

körülbelül 2,5 hónapig dolgoztak ezen, ötvenen.

Mindeközben természetesen nem állt meg a műhelymunka sem, korábbi telephelyükön, a Nyár utcában most is készítik a kórházban lévő gyerekek számára a játékokat, kiképzik az új önkénteseket. Idén már több száz apró meglepetést és 3 kincsesládát készítettek el az alapítványban tevékenykedő, főként pécsi és környékbeli lelkes emberek.

A világjárvány miatt sokáig nem látogathatták meg személyesen a kis betegeket, most is csak a „régi motorosok” járhatnak be hozzájuk biztonsági okokból. Mint azt Kőműves Glória elárulta, abban reménykedik, hogy nyáron az újonnan jött önkénteseket is fogadják az intézményekben, valamint persze abban is, hogy most már tényleg örökre elfelejthetjük a koronavírust és a korlátozásokat.

Arról is kérdeztük, hogy áll a fantasztikus közösségi összefogásnak hála megvásárolt ház felújítása. Mint mondta, a korábbi kalkulációjuk sajnos nem bizonyult pontosnak, nem várt komplikációk is felléptek: az ingatlanról például kiderült, hogy szerkezeti problémák miatt többet kell rákölteni. Hangsúlyozta, hogy rengeteg vállalkozó támogatja őket, de időben és anyagiakban is csúszik a munka. Most arra koncentrálnak, hogy a földszint kész legyen, így a műhelyi foglalkozásokat meg tudnák tartani az új helyszínen.

Ehhez szeretnék bővíteni a rendszeres támogatóik körét, ahogy azt az alábbi posztban is olvashatjuk.


Videónkkal olvasóink egy kis bepillantást nyerhetnek a Nevetnikék Alapítvány új házába:

Hirdetés