A komlói születésű Németh Alexandra 2011-ben ragadott fényképezőgépet, amit nem sokkal később össze is kötött a hegymászással. 2014-ben, egy gyorstalpaló mászótréning után két hónappal már az első hegycsúcson állt, 2018 májusában pedig ezzel a kitartással és hihetetlen akaraterővel ő lett az első magyar, aki teljesítette a Seven Summits (Hét hegycsúcs) kihívást.

A baranyai Németh Alexandra több mint tizenkét évvel ezelőtt költözött ki Londonba. Az akkor még közgazdász lány elkezdett egy digitális fotós kurzust, majd céges útjain egyre többet fotózott. Ekkor döbbent rá, hogy a fotózás kicsit több számára, mint hobbi, így  2011-ben eldöntötte, hivatásos fotós lesz. Ahogy alakult a baranyai lány portfóliója, a brit sportmédia-szövetség nemzeti, később nemzetközi sajtófotósa lett. Mindeközben egyre többet túrázott, egyik télen pedig beiratkozott egy gyorstalpaló mászótréningre Skóciában.

– Egy olyan kihívásra volt szükségem, ami mint embert, nőt és fotóst is megmérettet. A Seven Summits tökéletes volt minden szempontból; a hét kontinens legmagasabb pontjait nem csak fotózni lehetett, de megmászni is, ezzel együtt pedig a világ hét különböző pontjára juthattam el. 2014 áprilisában döntöttem el, hogy teljesítem a kihívást, egy skóciai mászótréning után két hónappal már az első csúcson, az Elbruszon álltam. Ahogy mondani szokás: a többi már történelem – meséli lapunknak a baranyai lány.

Alexandra 2014-ben jutott fel az Elbruszra, ami után nem volt megállás. Az első két évben egyedül mászott meg négy hegycsúcsot a hét közül, a Mont Blanc-t szintén egyedül, gyakorlásként mászta meg. A komlói nő 2016 szeptembere óta egy svájci iskola londoni kampuszának a marketing managere, de sokat dolgozik Svájcban is, munka mellett pedig edz, amikor csak tud.

Alexandra, amikor felért az Everestre

Csak ültem, maszk és oxigénpalack nélkül, és csodáltam a kilátást.

2018 május végén pótlólagos oxigén használatával feljutott a 8850 méter magas Mount Everestre is, a Seven Summits utolsó csúcsára, ezzel ő lett az első magyar, aki az összes kontinens legmagasabb csúcsán járt, és teljesítette az emberfeletti kihívást. Alexandra egyébként a második magyar nő, aki feljutott a Mount Everestre.

– A csúcsot megközelítve megkönnyeztem, mint minden másik csúcson. Leírhatatlan érzés volt a világ tetején állni. Sokan tervezik, hogy mit fognak csinálni, amikor megérkeznek, például pózolás és fotózás különböző szponzori és személyes tárgyakkal. Én megérkezés után leültem, készítettem pár fotót és videót, majd levettem a maszkot és negyven percet oxigénpalack nélkül töltöttem a csúcson, ámulva a kilátáson – meséli a hegymászó.

A Seven Summits kihívás, ahogy Alexandra teljesítette:

– Európa: Elbrusz (5642 m) – 2014. június 14.
– Afrika: Kilimandzsáró (Uhuru 5895 m) – 2014. szeptember 14.
– Antarktisz: Mount Vinson (4892 m) – 2014. december 14.
– Észak-Amerika: Denali (Mt. McKinley 6194 m) – 2015. június 15.
– Dél-Amerika: Aconcagua (6956 m) – 2016. január 12.
– Óceáni szigetvilág: Puncak Jaya (Carstensz Pyramid 4,884 m) – 2017. március 19.
– Ázsia: Mount Everest (8850 m) – 2018. május 18.

Hirdetés