Hétfőtől: forgalmas utak felújítása jön, nyitnak az ovik és bölcsik, változások a buszozásban

Sok változást hoz május 25-e a pécsiek hétköznapjaiba. Két forgalmas útszakasz felújítása is megkezdődik, az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék visszaállnak a járványhelyzet előtti munkarendre, sőt a buszközlekedésben is visszavonnak néhány szabályt. Egy csokorba szedtük ezeket, hogy olvasóinkat ne érhesse meglepetés. 

Kezdődik a Nagy Imre út és a kertvárosi bicikliút fejlesztése: 

hirdetés

A Nagy Imre út környezetében kerékpárút építésére, valamint a Nagy Imre út Maléter Pál úti és a Keszüi úti csomópontja közötti útszakasz fejlesztésére a város közel 325 millió forintot nyert pályázaton.

A projekt keretében közel másfél kilométer új kerékpáros útvonalat alakítanak ki a Maléter Pál úti csomóponttól egészen az EXPO Centernél lévő csomópontig. A közúti közösségi közlekedés műszaki fenntarthatósága érdekében szükséges Nagy Imre úti út felújítása is, mely szintén a projekt része. A Nagy Imre út Maléter Pál úti és Keszüi úti csomópontja közötti körülbelül 550 méter hosszú szakasz fejlesztésére kerül sor.

Az önkormányzat közleménye szerint a projekt kivitelezési munkái miatt május 25-től az alábbi munkákra és forgalomkorlátozásokra kell a lakosságnak felkészülnie:

„A Megyeri úton a Kosárlabda Akadémia és a Pécs Pláza csomópontok között kerékpárút burkolatépítési munkálataira, valamint közvilágítás létesítésére kerül sor. A kivitelezés során időszakosan munkagépek lassíthatják a forgalom haladását.

A Nagy Imre út, Keszüi út és Maléter Pál út közötti szakaszán – a korábbi tájékoztatás szerint – május 25-i nappal megindulnak a forgalomtechnikai előkészítő munkálatok, a szakasz félpályás útlezárása május 26-án történik meg, majd május 27-én szerdán megkezdődnek a tényleges kivitelezési munkálatok. A fejlesztéssel érintett útszakasz 2 ütemre bontva kerül felújítása. Az egyes ütemek tervezetten 1,5-1,5 hónapig fognak tartani. A fejlesztések során a teljes útpálya kopórétege megújul, áthelyezésre kerülnek a nyomtávban található víznyelőaknák, valamint a kerékpáros fejlesztésekhez kapcsolódva új biztonságos kerékpáros átvezetések készülnek.

Az útburkolat felújítás I. ütemében a kivitelezési munkálatok miatt a Keszüi úti körforgalom és a Maléter Pál úti csomópont között a Nagy Imre út félpályás lezárására kerül sor 2020. május 26. napjától, az átmenő forgalom egyirányúsítása mellett. A kivitelezési munkálatok a lezárt szakaszon 2020. május 27-én reggel kezdődnek meg.

Az áthaladás kizárólag a Maléter Pál út irányából a Megyeri út felé haladóknak lesz biztosított, a Megyeri út irányából érkezők a Varsány utca irányába kerülnek elterelésre. A terelési útvonal a következő: Keszüi út – Varsány utca – Maléter Pát út.

Időszakosan korlátozásokra lehet számítani az alábbi útcsatlakozásokban: Nagy Imre út – Melinda utca, Nagy Imre út – Sarolta utca, Nagy Imre út – Gyöngyös utca.

A tervezett korlátozások során a Nagy Imre út nyugati oldalán lévő Sarolta utca nevű buszmegállót felújítják, melyet ideiglenesen ismét a Lahti utcai megállóhoz helyeznek át.

A Nagy Imre út keleti oldalán lévő buszmegállók változatlanul üzemelni fognak.

A Nagy Imre út keleti oldali taxidrosztját az építés ideje alatt áthelyezik a Maléter Pál úttal párhuzamos belső útra.”

Indul a munka az Ipar utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca között

Ahogy arról korábban beszámoltunk, folytatódik a belváros észak-déli tengelyének közlekedésfejlesztése. Felújítási munkálatok veszik kezdetüket 2020. május 25-én az Ipar utca Bajcsy-Zsilinszky utca csomópontban, itt ideiglenes forgalmi rendet vezetnek majd be körülbelül két hónapra. 

Az ideiglenes forgalmi rend és több részlet a beruházásról ITT elérhető

Újranyit a pécsi önkormányzat összes óvodája és bölcsődéje

Örülhetnek a gyerekek, végre újra találkozhatnak ugyanis a pajtásokkal. A pécsi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint május 25-e, hétfőn újranyit minden a kezelésükben működő óvoda és bölcsőde. 

Az intézmények, csoportok nyitását az igényekhez igazítottuk annak érdekében, hogy a pécsi szülők visszatérése a munkahelyükre ne múlhasson a gyermekek ellátásán”

– írják az önkormányzati közleményben.

Még több részlet elérhető IDE KATTINTVA

Bővülnek a járatok, újra az első ajtón szállhatunk fel, nyit a Tüke Busz iroda

A gazdaság újraindításának körülményeire, a járványügyi intézkedések enyhítésére, valamint a növekvő utasforgalomra reagálva május 25-e, hétfőtől jelentősen bővíti járatait és módosítja menetrendjét a Tüke Busz Zrt. Emellett a társaság járatain visszaáll az elsőajtós felszállítási rend, és újra vásárolhatunk jegyet a buszsofőröknél is. Habár óvintézkedések mellett, de újranyit a Millennium Üzletházban működő ügyfélszolgálati iroda is.

IDE KATT még több információért a változásokról. 

Könnyebb lesz a kormányhivatali ügyintézés

Hétfőtől időpontfoglalás nélkül is lehetségessé válik a kormányhivatali ügyintézés, visszaáll a járványügyi veszélyhelyzet előtt megszokott ügyintézési rend. Hogy milyen szabályokat kell továbbra is betartania az ügyfeleknek, arról ITT írtunk korábban.

Hirdetés