Sok évtizede, akár egy évszázada készült képekre bukkantak egy pécsi belvárosi padláson. A több ezer negatívnak eddig csak egy kis részét digitalizálták, de egy fél év múlva bárki böngészhet a régi pécsi képek között.

hirdetés

Különleges fotóanyag került elő egy pécsi belvárosi lakás padlásáról. Az 5-7 ezer negatív a két világháború között, az 1920-as és az 1940-es években készülhetett, de akadnak köztük dokumentumok az ötvenes évekből is. Azt, hogy az üveglemezek hogyan kerültek oda, és ki készítette azokat, rejtély övezi.

– Egyelőre még ismeretlen a fotós, az biztos, hogy egy Pécs belvárosi fényképészről beszélünk – mondta el Tímár Krisztián, a Gerillart Egyesület vezetője. – Bízunk benne, hogy a különböző szakértők meg fogják állapítani, hogy ki lehetett – tette hozzá.

A képeket a tervek szerint restaurálják, majd az első 500 felvételt várhatóan fél év múlva teszik fel egy internetes oldalra, a www.pecsanno.hu címre. A régi képeknek egy Facebook-oldala is lesz, a célja pedig, hogy a pécsiek is segítsenek kideríteni, hogy hol, mikor és ki készítette a felvételeket.

Pórszász Áron restaurálja majd az üvegnegatívokat, aki elmondta, hogy eddig csak öt százalékát nézte át az anyagnak, de körülbelül egy fél év múlva már nagy mennyiségű képet láthatnak az érdeklődők.

A most előkerült negatívokkal kapcsolatban Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy ezek fontosak az értékmentés céljából a város számára is, ugyanis a képeken a régi ruhákon, hagyományokon kívül Pécs utcáiról is készültek felvételek.

 

Hirdetés