Ha egy kutyát vagy macskát látunk egyedül az utcán, nem minden esetben kóbor állatot találunk. Itt a jó idő, ezzel együtt a párzási szezon, ami minden kedvencet kalandra csábít. Mutatjuk, hogyan segíthetünk igazán az utcákat rovó négylábúakon. 

Szerencsére sokan járnak nyitott szemmel, így ha házi kedvencünk kiszökik barátkozni, szinte biztosak lehetünk benne, hogy valaki észreveszi és viszonylag gyorsan hazakerül. De pontosan mi a teendő, ha jártunkban-keltünkben egy kutya, macska, vagy bármilyen más kóborló, esetleg sebesült állat kerül az utunkba? Erről kérdeztük a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány, illetve a Mecsek Állategészségügyi Centrum munkatársait.

Dr. Gönczi István,  a pécsi állategészségügyi centrum állatorvosa azt javasolta, hogy ilyenkor egy állatorvosi rendelőt, esetleg állatmenhelyet érdemes keresni, ahol le tudják olvasni a mikrochip számát, mely alapján az országos központi nyilvántartó rendszerben (PetVetData) meg lehet tekinteni a tulajdonos adatait, értesíteni tudják őt.

De egy helyi állatorvosnak, esetleg a pécsi állatmentőknek is lehet szólni, akiknek már gyakran van chipleolvasójuk és ki tudnak szállni a helyszínre. 

Amennyiben pedig sérült állatot találunk, tartozzon bármilyen fajhoz, egy a közelben lévő rendelőbe, esetleg menhelyre kellene elszállítani, ahol szívesen segítenek rajta.
Egyre több macskát is chippel látnak el.

Bach Zsóka, a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány tagja szerint a legfontosabb, hogy az ember próbálja magánál tartani az állatot. A közösségi média oldalain több pécsi, illetve baranyai állatmentőcsoport van, ahol a chipolvasóval rendelkező civil állatvédő neve, elérhetősége megtalálható. Ilyen csoport például ez és ez is.

„A fénykép mindenképpen segítség, mert sokszor előfordult, hogy mire kiértünk a helyszínre, a gazda meglátta a képet és el is ment az állatért.” 

Ha az állat megfoghatatlan, mindenképpen szerencsés fényképet készíteni róla, és a közösségi oldalra felrakni hol, mikor volt látható, hogy az állatvédők könnyebben tudjanak rálelni akkor is, amikor már a megtaláló nincs a helyszínen.

Amennyiben a megtalálónak lehetősége van hazavinni és biztonságba helyezni, amíg a gazda nem lesz meg, az nagy segítség.

Sokszor van a kutyákon nyakörv, jobb esetben bilétával, vagy a nyakörv belsejére írt telefonszámmal. Ha lakott területen található az állat, kérdezzünk meg az ott lakókat, nem ismerős-e nekik az állat, sokszor ez is megoldás.
Hirdetés