Hurrá, még mindig ingyen parkolunk – csak nem nagyon van hol

Dischka Győző utca

Pécs belvárosában csak korán reggel vagy nagy szerencsével lehet fél óra keresgélés nélkül parkolóhelyet találni. 

Négy rendőr állt a Gábor utca – Perczel utca kereszteződésében péntek délelőtt egy szabálytalanul, a kereszteződéshez túl közel parkoló autó mellett, amelytől alig lehetett bekanyarodni a Perczelről a Gábor utcába. A sofőr nyilván megunta a keresgélést, és lerakta az autót ott, ahol látott némi helyet.

Április elején rendelte el a kormány az ingyenes parkolást országszerte, annak érdekében, hogy a járványhelyzetben az, aki a parkolási díj miatt szokott naponta tömegközlekedni, váltson autóra. Az intézkedéstől azt remélték, hogy csökken a buszokon, egyéb tömegközlekedési eszközökön a tömeg, és ezzel a fertőzés kockázata.

Már a kormányrendelet után közvetlenül megszaporodtak a parkoló autók Pécs korábbi fizetős parkolóiban, de a kijárási korlátozás, és a számos munkahelyen elrendelt otthoni munkavégzés miatt azért nem volt teljesen reménytelen küldetés parkolóhelyet találni. A korlátozások megszüntetésével fokozatosan újraindult az élet, egyre többen tértek vissza a munkahelyekre, megnövekedett a forgalom. Mivel az ingyenes parkolás maradt, az elmúlt napokban már szinte lehetetlenné vált hosszú, akár félórás keresgélés nélkül parkolóhelyet találni a belvárosban és környékén. A héten egyszer autóval, pénteken gyalog is bejártuk a belvárosi utcákat, és csak megerősíthetjük, hogy még a belváros külső részein is csak elvétve vannak szabad parkolóhelyek nap közben. Így akinek a belvárosban van dolga nem korán reggel és nincs ideje nagyon hosszan keresgélni, az jobban teszi, ha

  • fizetős parkolót (esetleg Árkád) választ;
  • a belvárostól távolabb teszi le autóját, és inkább begyalogol.

Belvárosi sétánk során a Váradi Antal utcában és az egyik Nagy Lajos király úti parkolóban találtunk egy-egy üres helyet, de azokat is rögtön elfoglalták. A Váradi Antal utcai ráadásul túl kicsi volt a helyet kereső terepjárónak, ezért úgy állt be, hogy a járdát is teljes terjedelemben elfoglalta. Nemcsak ez és az említett Gábor utcai autó fért volna be a Parasztparkoló rovatba, számos helyen láttunk szabálytalanul parkoló járműveket.

Egyelőre nem tudni, tervezi-e a kormányzat az ingyenes parkolás visszavonását.

Mutatjuk a fotókat.

Perczel utca
Munkácsy utca
Gábor utca
Bercsényi utca
Goldmark Károly utca
Dischka Győző utca
Eötvös utca
Jókai utca felső része
Jókai utca alsó része
Nagy Lajos király útja
A Törvényszék mögötti parkoló
Rét utca