Húsznapos kiképzést kapnak az önkéntes pécsi katonák

A Magyar Honvédség idén is folytatta a pécsiek kiképzését Pécsbányán. A nyári felkészítésre egyetemisták, vállalkozók jelentkeztek, akik a modulok elvégzése után önkéntes területvédelmi tartalékosokká válhatnak.  

A rekkenő hőség sem akadályozta azokat az elhivatott önkénteseket, akik bevállalták a katonai felkészítést Pécsett. A húsz napon keresztül tartó menetelés kora reggeltől késő délutánig tart. Aki elvégzi a Magyar Honvédség kiképzését, önkéntes területvédelmi tartalékos lehet.

Baranya megyében már több mint 400 önkéntessel kötöttek szerződést

Az egyetemisták között a lányok egyenruhát húztak. Doktor Dominika dietetikusnak tanul a PTE-n, ott hallott erről a lehetőségről.

– Kihívást kerestem, és úgy érzem, itt megtaláltam. A kiképzés fizikai és elméleti foglalkozásai is nagyon tetszenek, rengeteg új tudásra tehetünk szert – mondta Doktor Dominika.

A kiképzés után az önkéntesek még illetményt is kapnak

Az önkénteseknek összesen 20 nap alatt tizenkét modult kell elvégezniük. Ebben egészségügyi, alapvető katonai ismeretek, de még a lövészet is szerepel.

„A pécsieknek példaértékű a lelkesedésük”

A kormány a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban 20 ezer tartalékos katona kiképzését tűzte ki célul, amit az országban hét területvédelmi ezred felállításával terveznek.

– Jelenleg 8500 fő felett járunk országosan, de Dél-Dunántúl a legjobban feltöltött alakulatok között van. Példaértékű a lelkesedés – mondta Baráth István dandártábornok és kiképzőparancsnok.

Az állomány több mint felét eddig fiatalokkal töltötték fel, de idősebbek is szép számban jelentkeztek. Volt olyan is, hogy egy egész osztály jelentkezett tanárokkal együtt, így ők egy századot tudtak alkotni – tette hozzá Baráth dandártábornok.

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok a kiképzést követően azokon a településeken, járásokban látnak el védelmi feladatokat, ahol élnek.

Pécs volt az első

A Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Honvédség tavaly áprilisban jelentette be, hogy az ország első egyetemi önkéntes honvédszázada a baranyai megyeszékhelyen alakult meg. A felkészítésekre már akkor jelentkeztek az egyetemisták.