Idén is csodálatos fényekbe öltözik a székesegyház

Ötödik alkalommal hirdette meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a pécsi Zsolnay Fényfesztivál legjobban várt nemzetközi programját, a pénzjutalommal járó Zsolnay Light Art Fényfestőversenyt. A korábbi évekhez hasonlóan a Pécsi Székesegyház épületére alkotják meg a világ legjobb fényművészei a mozgó, háromdimenziós videós fényalkotásokat, amelyekkel életre keltik a bazilikát, feledhetetlen látványt nyújtva.

Az országban egyedülálló látványosság a július 2–5. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb attrakciója, amit három napig sötétedéstől lehet megtekinteni ingyenesen. A fényművészek „vászna” a pécsi Székesegyház, amelynek oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik néhány perces 3D-s fényvetítéseikkel.

A verseny nívóját mutatja, hogy a tavalyi győztes, az olasz Michele Pusceddu a Zsolnay Fényfesztiválon elért eredményével kvalifikálta magát a világ legnagyobb és legnevesebb fényfestő versenyére, az iMapp Bucharest 2019 fesztivál Winners League-be, azaz a Győztesek Ligájába, amit meg is nyert, így ő lett az első helyezett a „fényfestők világbajnokságán”.

Ezzel felkerült Pécs és Magyarország a világ legrangosabb fényfestőversenyeinek térképére.

Az idei verseny témája: Lightmatter. Az első körös jelentkezés határideje április 5., majd a szakemberek két forduló után választják ki a legjobb 10 alkotást, melyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon.

Tavaly is csodálatos fényeket kapott a székesegyház

A verseny zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Újdonság, hogy idén a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000 eurót kapnak az elkészített művekért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri egyetlen díjat oszt ki.

A nézők által legjobbnak tartott alkotás pedig a közönségdíjat nyeri el.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája – a korábbi évekhez hasonlóan – az idén 20. születésnapját ünneplő magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

Ez az installáció is nagyon izgalmas volt!

A fesztiválon a versenyfilmek programját kiegészítve mindhárom este válogatást láthatunk a korábbi évek legjobb alkotásaiból, köztük szerepel a Kiégő Izzók „Jónás Könyve” című, ikonikus mapping műve is.

Az idén jubiláló Zsolnay Fényfesztivál sok-sok hazai és nemzetközi fényművészeti programmal készül bemutatva a különféle művészeti ágakban és formákban alkotó művészeket.

Íme a tavalyi videó:

További részletekért kattints ide.