Idén is díjazták Pécs legszebb konyhakertjeit

A többéves hagyományt folytatva idén is megrendezték a „Magyarország legszebb konyhakertjei” versenyt, melyet Pécsett a városvezetés az Európai Gondolatok Egyesületével közösen szervezett meg. Az egyébként országos program az otthoni kertművelés értékére hívja fel a figyelmet.

Az több éve kiírt pályázat minden alkalommal egyre több kertgazdát mozgat meg, folyamatosan nő a jelentkezők száma.

hirdetés

A gazdák és hobbikertészek versengésének lezárásaként hétfő délután rendeztek díjátadót a városházán, melyen megannyi, a kertek alapterülete szerint meghatározott kategóriában osztottak ki értékes ajándékokat, okleveleket a kertészeknek.

Bognár Szilvia alpolgármester méltatta a szerinte európai szintű kezdeményezést és szervezőit

Az ünnepélyes átadón Bognár Szilvia alpolgármester elmondta, véleménye szerint a városvezetésnek az ilyen közösségteremtő kezdeményezéseket mindenképpen támogatnia kell, többek között azért is, mert Pécs pályázott az Európa Zöld Fővárosa címre. Kiemelte, örömmel látta, hogy több generációt is megmozgatott a versengés.

– A verseny megszervezésével három célunk volt. Az egyik, hogy összegyűjtsük mindazokat a kertművelőket, akik még őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől tanultak; vagy olyan technikákat alkalmaznak, amelyekkel egészséges, szép zöldségek, gyümölcsök termesztésére képesek. A másik, hogy a tudás tovább öröklődhessen a generációk között. A kertet művelők példát adnak, jellemet formálnak, ültetnek, gyomlálnak, oltanak, szemeznek, gyakorlatra nevelnek. A harmadik a kertészkedésre való ösztönzés, hogy minél többen műveljenek konyhakertet, mivel a zártkertekben egyre több a gyepes, virágos kert – mondta el lapunknak Gaál Zoltánné szervező, az Európai Gondolatok Egyesületének elnöke.

Balról jobbra: Bognár Szilvia és Gaál Zoltánné a díjátadó ünnepségen

A verseny első helyezettjei kategória szerint a következők:

Balkon: Sarang Ilona
Zártkert-gyümölcsös: Schmelczer József és Schmelczer Józsefné
Zártkert-zöldséges-szőlős: Stángli László és Stángli Lászlóné
Mini kert: Parrag János és Réti Zsuzsanna
Normál kert: Acél Katalin
Közösségi kert: AM DASzK, Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
Közösségi kert: Sziebert Róbert Általános Iskola
Virágoskert: Kővágó László

hirdetés
Hirdetés