Így ápold az arcbőröd nyáron 4 egyszerű lépésben

Te is azok közé a nők közé tartozol, akiknek nincs egy alaposan átgondolt napi arctisztító rutinja? Általában a sminked lemosod – vagy lefolyik edzésen – de a milliónyi arctisztító szerekkel kapcsolatban már nem vagy naprakész? Azt se tudod, hogy eszik vagy isszák a micellás vizet? Pécsi biokozmetikussal segítünk, hogy kialakíts egy egyszerű arctisztító rutint, hogy sokkal szebb bőröd legyen nyáron.

hirdetés

Az arcápolás egész évben fontos, de minden évszakban kicsit másra kell koncentrálni! Nyáron gyorsabb a sejtek működése, a haj köröm és a szőr is gyorsabban nő, többet izzadunk, könnyebben szennyeződik a bőrünk és a zsíros bőr problémájával is gyakrabban találkozunk. Ha valamikor, akkor nyáron érdemes kialakítanunk egy nap végi arctisztító rutint, amit biztosan meg fog hálálni a bőrünk.

Turi Ildikó pécsi biokozmetikus közbenjárásával mutatunk 4 egyszerű lépést a boldog, egészséges arcbőrért.

Tisztítás

A szakember ajánlásával a tisztításra használhatunk tejet, gélt, habot, vagy micellás vizet is.

A micellás víz olyan molekulákat – micellákat – tartalmaz, mely a mágneshez hasonlóan vonzzák magukhoz a zsíroldékony anyagokat. A terméket mindig fel kell rázni, hogy a vizes és a zsíros fázis összekapcsolódjon, aminek során ezek a molekulák gömböt alkotnak, a bőrrel érintkezve pedig magukhoz vonzzák, és a gömbbe zárják a bőrfelszínén található sminket, faggyút és egyéb szennyeződéseket.

– Kevesen tudják, hogy a nyári napsugárzásnak fertőtlenítő hatása is van, ezáltal csökkenti a bőrgyulladást is, de ezzel együtt a faggyútermelést, és a bőr hidratáltságát is, ami néha rendkívül hasznos a zsíros bőrnek – mondja a biokozmetikus.

Turi Ildikó hangsúlyozza, hogy csak tökéletesen kitisztított bőrt napoztassunk, mert a mitesszerek és a pattanások beleéghetnek a bőrbe, aminek következtében csúnya bőrgyulladások tudnak kialakulni. Közvetlenül gyantázás, és kozmetikai tisztító kezelés után ne menjünk napra.

Radírozás

A radírozásnak, vagyis a peelingnek három típusát különböztetjük meg. Létezik a kémiai, mely hámoldásra alkalmas savat tartalmaz, az enzimes, mely olyan bőrbarát enzimeket tartalmaz, melyek oldják és puhítják a hámot, végül, de nem utolsósorban a mechanikai, ebbe a csoportba tartozik minden olyan készítmény, mely a dörzsöléssel fejti ki a hatását.

Turi Ildikó azt javasolja, hogy nyáron válasszuk a mechanikai bőrradírozást. Ahhoz, hogy az elhalt hámsejteket kíméletesen, de hatékonyan eltávolítsuk, heti kétszeri mechanikus radírozást mindenképpen iktassunk be. A mechanikai bőrradír kiválasztásánál nem nyúlhatunk nagyon mellé, de túl durva szemcséjű termékek helyett inkább válasszunk apróbb, kíméletesebb tisztítást biztosító kozmetikumokat. A szakember hozzáteszi: az érzékenyebb bőrűek kivételt képeznek, ők inkább az enzimes peeling mellett tegyék le a voksukat.

Tonizálás

A szennyeződés, és az elhalt hámsejtek eltávolítása során a bőr pórusai kitágulnak, ezért fontos, hogy a tisztítást a feszesítő és fertőtlenítő hatású tonikok használatával folytassuk. Ezek a termékek megnyugtatják, beállítják a bőr ideális pH-értékét, feszesítik a bőr szerkezetét, valamint összehúzzák a pórusokat.

Hidratálás

Nyáron vízhiányosabb a bőrünk, de napégésnél zsírhiány is kialakulhat. Éppen ezért elengedhetetlen a jól megválasztott hidratáló krém használata, de ha bizonytalanok vagyunk, körömvirágolajat, és aloégélt is használhatunk. Ebben az időszakban nagy segítség lehet a bőrünknek az A- és E-vitamin, a kamilla, és a már említett körömvirág, de egy tejfölös, túrós pakolás is csodákra képes.

Villámgyors házi segítség a kikészült arcbőrnek

Nyáron a szépítő arcpakolásokat érdemes többször is bevetnünk, de ha nincs kedvünk órákat állni a termékekkel rogyásig megpakolt polcok előtt a drogériákban, akkor akár házilag is elkészíthetjük a csodaszert. Az aloés, mézes arcpakoláshoz nem kell más, mint egy kis kanál méz, illetve egy szál aloélevél. Az aloéleveléből kanalazzuk ki a gélt, majd egy tálkában próbáljuk minél jobban elkeverni. Adjuk hozzá a mézet, és mehet is az arcra húsz percre.