Így bővül a repülőgyár és épülnek az óriási iparcsarnokok

Többmilliárdos gyárépítések folynak a Déli Ipari Parkban és környékén, több helyszínen is egyre jobban formálódnak az új üzemcsarnokok – bemutatjuk, mi, hol épül, és mi következhet még.

A pécsi-pogányi reptér közvetlen közelében már tavaly ősszel elkészült a Magnus Aircraft több mint 5 milliárdos repülőgépgyárának első üteme, azonban már akkor is közölték, a beruházásnak nincs vége.

Az 1900 négyzetméteres összeszerelőüzem és a 300 négyzetméteres irodaépület után már épül a kompozitüzem, amely további 5000 négyzetméteres lesz, így összesen csaknem 8000 négyzetméteres gyáregység jön létre. A repülőgépgyár teljes üzemben több mint 100 dolgozót foglalkoztat majd. A gyáregyüttesben évente 100 repülőgépet tudnak gyártani, azonban ha a második ütem, a kompozitüzem is megépül, ezt a számot megduplázhatják.

Ugyancsak látványosan alakul a Déli Ipari Parkban a Lemeztechnika Kft. üzembővítése.

A cég már épített egy 2500 négyzetméteres gyárépületet, most ezt egy 5700 négyzetméteres fémmegmunkáló, valamint a festő- és szemcseszóró üzemmel bővítik. A félmilliárdos uniós támogatásból és saját forrásból megvalósuló bővítés révén az eddig 120 főt foglalkoztató cég további negyven munkatárssal bővíti az állományát.

Megkezdődött az a csaknem egymilliárd forint értékű beruházás is, amelyet a pécsi önkormányzat indított el.

Egy mintegy 2 és fél hektáros területen új üzemcsarnokot építenek, az összesen több mint 4500 négyzetméteres épületben az ipari részen kívül kialakítanak többek között egy 800 négyzetméteres raktárt, közvetlen kamiondokkolókkal, szociális blokkot, irodai részt is – azaz egy komplett üzemet hoznak létre.

Decsi István, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere korábban lapunknak elmondta, az épülő üzemcsarnokra vannak már érdeklődők, folynak is a tárgyalások. A közelmúltban egyébként egy újabb üzemcsarnok építéséről is döntés született, egy másik pedig előkészületben van. Az üzemcsarnokok révén 300-350 új munkahely jön létre.

A Déli Ipari Parkba költözik emellett az autóipari óriáscég, a Hanon is, a 12 milliárdos új gyárépületben 450 munkatárs dolgozhat majd.