Csak szándékosan nem lehet nem észrevenni, mennyi helyen zajlik lakásépítés Pécsett, és nem csak a belvárosban. Számos tényező van, amely élénkíti az építőipart, köztük van pécsi sajátosság is.

A napokban jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek. Varga Mihály közölte, az építőipari szakértők kérésére megfogalmazott módosító javaslatot benyújtják az országgyűlésnek.

Ez ugyanakkor nem az egyetlen olyan elem, amellyel a kormány élénkíteni akarja az építőipart, a lakásépítést, és egyben a családok lakáshoz jutási esélyeit is javítani akarja. A napokban számoltunk be róla, hogy a kormányzat kiterjeszti az eddig is népszerű csokot (a részletekről a cikkünk ITT olvasható). Az ingatlanpiaci szakértők szerint ezek az elemek érezhetőek a pécsi piacon is.

Az orvosi kar közelében rengeteg új lakás épült

Van továbbá egy olyan elem, amely pécsi sajátosság, és legfeljebb még pár nagyváros (Szeged, Debrecen) van hasonló helyzetben: az egyre növekvő számú külföldi egyetemi hallgató is mozgatja az ingatlanpiacot. Sokan befektetési céllal vásárolnak új lakást, majd kiadják – nem véletlen, hogy például az orvosi kar közelében számos társasház épült, illetve épül.

Megszépül a Munkácsy utca rossz állapotú épülete

De távolról sem ez az egyetlen pécsi helyszín, ahol építkezést láthatunk. Van olyan, amely egy régóta rossz állapotú épületbe lehel új életet: korábban már beszámoltunk róla, hogy a még az egykori szocialista városvezetés által eladott, majd hosszú ideig üresen álló korábbi Munkácsy-rendelőben beruházás kezdődik. Ez mostanra látványos szakába fordult, a napokban már a külsejét is „beborították” – itt lakások és üzletek jönnek létre, egyben a belváros egyik csúf foltja is eltűnik.

A Búza tér közelében hatalmas építkezés folyik

Máshol teljesen új épületet emelnek, a Búza tér környékén, az egykori kispiac közelében is egyre növekszik egy társasházi beruházás, ahogy korábban már megírtuk, az egykori vásárterület is helyet kaphat majd.

De munkák zajlanak ezen kívül sok helyen, például az Ágoston térnél vagy éppen az Aradi vértanúk útján is lakásokat építenek. Ugyanakkor nem csak a belváros és környéke érintett a fejlesztésekben, dolgoznak például Erzsébettelepen, a Bártfa utcában is.