Így készíts saját kezűleg csodás, modern karácsonyi ajtódíszt!

Az idestova 30 éve virágkötőként tevékenykedő Neubauer Szilvia – a pécsieknek csak Szilva – neve ismerősen csenghet mindenki számára, aki részt vett már virágkötészettel kapcsolatos műhelyfoglalkozásain, vagy csak érdeklődik a szakma iránt. Most arra kértük a szakembert, hogy karácsonyi „csináld magad” sorozatunk keretében mutassa meg, hogyan készíthetünk mutatós ajtódíszt otthon. 

hirdetés

Karácsonykor szinte semmi nem számít túldíszítettnek, vagy túlontúl fényesnek: színes gömbök és szalagok, örökzöldek, tobozok, zenélő-éneklő figurák, szinte bármi jöhet. A legtöbben az ünnepek alatt ma már nem csak adventi koszorút helyeznek el otthonukban, de izzósorokkal, szobrocskákkal, gyertyákkal, különböző díszekkel is fokozzák a karácsonyi hangulatot. A legtöbb lakás vagy ház ajtaján is valamilyen kreatív kopogtató várja a vendégeket. Lássuk, hogy készíthetjük el utóbbit saját kezűleg, akár gyermekek segítségével is!

1. Fából vaskarika? 

Az idei trendek szerint nagyon divatosnak számító ajtódísz alapját egy fából vagy fémből készült karika adja. Ezt megvásárolhatjuk hobbiboltban, nagykereskedésben, de megfelel bármilyen viszonylag masszív darab is, ami megmaradt otthon valami miatt.

A karikára tekerjük rá elsőként az izzófüzért. Figyeljünk rá, hogy egyenletes legyen és szorosan fogjuk, nehogy később meglazuljon!

2. Sok kis ágacska, aprólékos munka

A kopogtatóra második lépésben az örökzöldek kerülnek fel. Mindenképpen olyanokat válasszunk, amik később megszáradnak majd, így sokáig szépek maradnak. Esetünkben fenyő-, tuja-, és eukaliptuszágak kerültek a díszre, valamint egy kis levendula az illat és a változatos színek kedvéért. Figyeljünk rá, hogy kis ágakat használjunk és sűrűn, aprólékosan helyezzük el őket. A rögzítés vékony dróttal történik, melyet a munka során végig szorosan kell tartani.

3. Kész az alap, jöhetnek a fő díszek!

A leglátványosabb elem ennél az ajtódísznél egy aranyszínű szarvas, melyet Neubauer Szilvia egy – a növények felfogatásához használtnál – kicsivel vastagabb dróttal rögzített. Mellé ragasztópisztollyal néhány toboz került, végül keresztbe egy karácsonyi szalagot is ragasztott.

4. Akasztót rá, és mehet is az ajtóra

Bizony, már csak egy szalagot kell a kopogtatóra hurkolnunk, és kész is a gyönyörű vendégváró dísz. Körülbelül fél-háromnegyed óra alatt elkészíthető, és az anyagköltség is minimális, hiszen a legtöbb részét akár egy séta alatt begyűjthetjük.

Tipp:

– Természetesen a lehetőségek tárháza végtelen, használhatunk más anyagokat vagy színeket, díszítőelemeket is, mi csak az alapötletet adjuk hozzá.

– Idén nagy divatnövénynek számít az eukaliptusz és a gyapot, bátran használjuk ezeket az ünnepi dekorációhoz.

– A műanyag nyílászáróknál sokan bajban vannak, hogyan rögzítsék a díszeket. Ha két ugyanolyan, vagy hasonló kopogtatót készítünk, ezeket pedig egy hosszú szalaggal összekötjük, középen rálógathatjuk az ajtóra, és máris kész a kétoldali dekoráció az ajtó összeragasztózása vagy megfúrása nélkül.

Korábban ITT mutattuk be, hogyan készítsünk magunknak adventi koszorút, illetve ITT két receptet olvashatunk a karácsonyi menühöz!